Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurfilm: Nederland onder water

  •    •  
05-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800 keer bekeken
  •  

Arthur de Bruin werkte jarenlang voor RAVON. Een kennisorganisatie die inheemse reptielen, vissen en amfibieën beschermt. Als ecoloog en visonderzoeker heeft hij vele soorten in en rond het water gemonitord en onderzocht en vele rapporten geschreven. Naast zijn werk als ecoloog filmde hij al en een paar jaar geleden heeft hij de stap gezet om zich volledig op het filmen te storten. En dat resulteerde in de prachtige film 'Nederland onder water'.

Wereld onder water

De film speelt zich bijna helemaal onder water af. Een wereld waar de voorbijganger, als die langs de waterkant loopt, geen weet van heeft. Het onzichtbare wordt zichtbaar gemaakt in deze film. Van de bronbeken in Zuid-Limburg tot de wateren in het noorden van het land, allerlei leefgebieden en hun onderwatersoorten komen aan bod.

Arthur heeft geprobeerd om met deze film te laten zien dat het onderwaterleven net zo belangrijk is om te beschermen als de natuur boven water. Dit had overigens niet gekund als de waterkwaliteit nog steeds zo slecht was als zo'n 40 jaar geleden, toen het water in Nederland nog troebel en vervuild was. De waterkwaliteit is zodanig verbeterd dat er soorten zijn teruggekeerd, soorten die je ook in de film terugziet.

Van bittervoorn tot de grote modderkruiper

Vele soorten spelen een rol in de film. Van bittervoorn tot de grote modderkruiper, maar ook de paling, de bosbeekjuffer en nog meer onzichtbaar waterleven. Bijzondere scènes met prachtige beelden en verhalen passeren de revue. Enkele scènes namen wel meer dan 40 dagen in beslag om rond te krijgen. Maar in 'the end' hoopt Arthur met deze film mensen te overtuigen om deze onderwaternatuur te omarmen en te beschermen.

Kijk zaterdag 6 mei 2023 naar de special over Natuurfilmers om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.