Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurboeken, kleine mantelmeeuwen en alle overige onderwerpen

  •    •  
28-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
603 keer bekeken
  •  
kleine mantelmeeuw

© foto: Rob Buiter

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 30 april 2023. Kijk hier op welke momenten u de fragmenten terug kunt luisteren in de uitzending:  

00:11:00 - Kleine mantelmeeuw trekt ver, omdat het kan
00:49:00 - Groene Heimwee
01:11:00 - De Kleine Aarde in Boxtel 
01:23:00 - Cursus Vogelzang: de kleine karekiet
01:45:00- Groene boeken met Alexander Reeuwijk

De Kleine Aarde zet zich al 50 jaar in voor een duurzame wereld – en nog steeds

Het begon als een tijdschrift over duurzaam denken en doen, en een jaar later, in 1973, werd er in Boxtel een begin gemaakt tot wat een centrum zou worden dat tot doelstelling had zoveel mogelijk mensen te inspireren voor een milieuvriendelijke leefstijl om de aarde leefbaar te houden. Het was de tijd van de oliecrisis, het rapport van de Club van Rome, ‘Grenzen aan de groei’, een tijd waarin wetenschapsjournalist Sietz Leeflang ‘De Kleine Aarde’ oprichtte, een naam die destijds was ontstaan uit angst voor schaalvergroting en de gedachte dat onze aarde in de toekomst te klein zou worden.

Van 29 april tot en met 9 juli organiseert Museum Boxtel (MUBO) in samenwerking met de Stichting De Kleine Aarde een expositie over historie en toekomst van duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde.

De Kleine Aarde

Bij de Kleine Aarde

© Henny Radstaak

Groene boeken met Alexander Reeuwijk 

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Transformatie van de aarde’ van Peter Frankopan (Spectrum) en ‘Tien vogels die de wereld veranderden’ van Stephen Moss (Ambo Anthos).

Alexander_Reeuwijk

Alexander Reeuwijk

© Henny Radstaak

Cursus vogelzang: de kleine karekiet

Op veler verzoek zenden we de komende weken onze cursus vogelzang uit. Deze serie was eerder te horen bij Vroege Vogels. Deze keer staat de kleine karekiet centraal. De karekiet zit in het riet (en roept zijn naam). De grote karekiet roept echt heel overtuigend zijn naam (KARRE-KARRE-KIET-KIET!). De kleine karekiet doet het iets rommeliger, maar ook bij hem hoor je duidelijk het staccato van zijn naam in het liedje.

De zang van de kleine karekiet kan oeverloos doorgaan. Hij wordt nog wel eens verward met de rietzanger, maar die is toch duidelijk minder ritmevast dan de kleine karekiet. De kleine karekiet kom je op heel veel plaatsen tegen; als er maar riet groeit.Met zijn bruine kleur valt de vogel niet zo op tussen het riet. De kleine karekiet is te herkennen aan zijn relatief lange snavel. Mannetje en vrouwtje hebben hetzelfde uiterlijk. 

Kenmerken van de zang:

  • Roept zijn eigen naam, met veel variaties er tussendoor
  • Kan lang aanhouden
  • Duidelijk staccato ritme
Kleine karekiet - cursus vogelzang

© Fotograaf: Willem de Wolf

Kleine mantelmeeuw trekt ver, omdat het kan

Kleine mantelmeeuwen zijn trekvogels, maar waar de één in de winter niet verder trekt dan Engeland of Noord-Frankrijk, gaat de ander helemaal naar West-Afrika. Onderzoeker Roos Kentie zag dat het voor de overleving of het broedsucces van de vogels helemaal niets uit lijkt te maken. "Ze doen het alleen omdat het kan."

Kleine mantelmeeuw

Kleine mantelmeeuw met pullen

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.