Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Europees natuurrecht wordt in Nederland steeds belangrijker. Denk aan de Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn, en de Kaderrichtlijn water. Al die regels betekenen niet automatisch dat de natuur ook wordt beschermd. Zegt hoogleraar
Kees Bastmeijer
die de nieuwe leerstoel Natuurbeschermings- en waterrecht aan de Universiteit van Tilburg bekleedt.
Bijzonder aspect aan deze nieuwe leerstoel is dat het onder andere wordt gefinancierd door natuurorganisaties als het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Afgelopen woensdag werd de komst van de nieuwe hoogleraar gevierd met een symposium over natuurbeschermings- en waterrecht. Met de bijeenkomst werd ook afscheid genomen van de hoogleraar Natuurbeschermingsrecht Peter van Wijmen.
Belangrijke boodschap van Kees Bastmeijer tijdens het
symposium
: ‘schaarste van natuurgebieden leidt niet automatisch tot waardering en bescherming. Het verdwijnen van wildernisgebieden in Europa wordt vaak niet eens als problematisch ervaren. Door goedkope vliegtickets komt immers een wilderniservaring in Noord Amerika voor veel mensen binnen handbereik.’
Wie het over Europese natuurbescherming spreekt heeft het al snel over de Natura 2000. Dat is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden binnen de lidstaten van de EU. Europese richtlijnen en wet- en regelgeving moeten ervoor zorgen, dat deze gebieden in stand worden gehouden.
Bron: Universiteit van Tilburg
Delen:
Praat mee
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.