Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuurbeschermingsrecht

18 sep 2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Europees natuurrecht wordt in Nederland steeds belangrijker. Denk aan de Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn, en de Kaderrichtlijn water. Al die regels betekenen niet automatisch dat de natuur ook wordt beschermd. Zegt  hoogleraar Kees Bastmeijer  die de nieuwe leerstoel Natuurbeschermings- en waterrecht aan de Universiteit van Tilburg bekleedt.
Bijzonder aspect aan deze nieuwe leerstoel is dat het onder andere wordt gefinancierd door natuurorganisaties als het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Afgelopen woensdag werd de komst van de nieuwe hoogleraar gevierd met een symposium over natuurbeschermings- en waterrecht. Met de bijeenkomst werd ook afscheid genomen van de hoogleraar Natuurbeschermingsrecht Peter van Wijmen.
Belangrijke boodschap van Kees Bastmeijer tijdens het symposium : ‘schaarste van natuurgebieden leidt niet automatisch tot waardering en bescherming. Het verdwijnen van wildernisgebieden in Europa wordt vaak niet eens als problematisch ervaren. Door goedkope vliegtickets komt immers een wilderniservaring in Noord Amerika voor veel mensen binnen handbereik.’
Wie het over Europese natuurbescherming spreekt heeft het al snel over de Natura 2000. Dat is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden binnen de lidstaten van de EU. Europese richtlijnen en wet- en regelgeving moeten ervoor zorgen, dat deze gebieden in stand worden gehouden.
Bron: Universiteit van Tilburg

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar