Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuuravontuur in Oost-Europa

  •  
08-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1395 keer bekeken
  •  
Natuuravontuur in Oost Europa

Kevin en Marvin Groen

© Uitgeverij Fjord

Bestaat er nog echte wildernis in Europa? Om die vraag te beantwoorden trokken de broers Marvin en Kevin Groen met hun rode kampeerbusje door Oost-Europa. Ze bezochten meer dan twintig natuurparken, verspreid over zes landen. Hun ervaringen legden ze vast in het boek Wild Wild East: Op natuuravontuur in Oost-Europa.

Wildernis

‘Wildernisnatuur’ is populair bij beheerders in ons land, maar niet erg realistisch. We zijn te klein, te vol en te aangeharkt. In Oost-Europa daarentegen is er ruimte zat. Vooral in Roemenië worden enorme gebieden volledig met rust gelaten door de mens. Eenvoudig omdat er te weinig geld is, maar vooral omdat in de ontoegankelijk bergen (Karpaten) weinig mogelijk is. 

Geen wonder dat je daar nog dieren vindt, die in West-Europa allang verdwenen zijn. Of bomen en planten die je hier alleen nog in het tuincentrum kunt vinden. En waar beren en wolven kunnen leven zonder het risico te lopen aangereden te worden door het verkeer.

Drie maanden

In Wild Wild East vertellen Marvin en Kevin over hun ervaringen tijdens hun drie maanden durende reis. Daarnaast geven ze nuttige informatie over de gebieden die ze hebben bezocht, beschrijvingen van de natuurparken, reisweetjes en tips van locaties waar ze wilde dieren hebben gespot. 

Omdat drie maanden rondtrekken in een busje niet erg milieuvriendelijk is besloten de broers de CO2 uitstoot te compenseren. Van elk verkocht boek gaat een euro naar Land van Ons, dat zich inzet voor meer biodiversiteit. Bovendien doen zij daar via de universiteit onderzoek.

Wild wild east, op natuuravontuur in Oost Europa. Kevin en Marvin Groen. Uitgeverij Fjord ISBN 978 83014 890

Kampeerbusje

Kampeerbusje van Kevin en Marvin

© Uitgeverij Flora

Media

Kevin en Marvin Groen zijn geen onbekenden voor Vroege Vogels TV. Zowel radio- als tv collega's zijn meerdere malen met de tweeling op pad geweest.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.