Natuur van slag
• 21-02-2005
• leestijd 1 minuten
Stormachtig weer met zware regenval wordt al weken afgewisseld met lange periodes van ongewoon hoge temperaturen. De paddentrek is gestart, de citroenvlinder vertoont zich en de tjiftjaf is al te horen.
Sinds het begin van dit jaar wordt de Wageningen Universiteit overspoeld met waarnemingen uit het hele land dat bloemen als het fluitenkruid, vogelkers, speenkruid en hondsdraf al bloeien, weken eerder dan dat normaal was voor ons land. Ook zijn er vogels, insecten en amfibieën actief die normaal pas over een ruime maand in ons land zijn waar te nemen.
Volgens deskundigen is in de natuur de lente al begonnen. "Het is dit jaar niet op 21 maart, maar op 11 februari lente geworden. Januari was al ongewoon zacht en nu gaat het met februari dezelfde kant op. We hebben nachttemperaturen van 9 graden Celcius en dat is echt abnormaal", zegt ing. Arnold van Vliet van de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van de Wageningen Universiteit.
"Vorig jaar kwam de lente ook al vroeg, maar dit jaar is de lente weer vroeger begonnen. We hadden in januari al ruim 100 waarnemingen terwijl dat er normaal maar een handjevol zijn. Inmiddels zijn het er honderden. Van een winterrust is geen sprake meer. We vallen van de ene verbazing in de andere."