Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur pikt graantje mee van warme zomer

  •  
27-09-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_122298.jpg
Verscheidene dier- en plantensoorten hebben baat bij de warme zomermaanden. Vooral de septembermaand zorgt ervoor dat de dieren zich extra kunnen voortplanten en planten langer bloeien. Dat zei Arnold van Vliet van de Natuurkalender van Wageningen Universiteit woensdag.
De maand september is de afgelopen driehonderd jaar niet eerder zo warm geweest, maakte het KNMI bekend. De maand is tot nu toe vier graden warmer dan het langjarig gemiddelde. ,,Vier graden is een behoorlijk verschil, je ziet dat planten en dieren daar meteen op reageren, aldus Van Vliet.
Een aantal vlindersoorten, waaronder de dagpauwoog, het landkaartje en de grote vuurvlinder, hebben baat bij de warme juli- en septembermaanden. ,,Er is een extra generatie vlinders in vergelijking met andere jaren. Als het de komende tijd warm blijft, kunnen de vlinders hun cyclus zelfs afmaken.''
Ook de brandnetel haalt de schade van de droogte in juli en de regen in augustus in door nog maar eens flink te bloeien in september. Van Vliet: ,,Je ziet een piek in de pollenregistratie. De brandnetel bloeit relatief fors deze maand in tegenstelling tot de voorgaande maanden.'' Tevens zitten er relatief veel ambrosiapollen in de lucht. Deze pollen veroorzaken hooikoorts en worden de laatste jaren volgens Van Vliet vaker in ons land aangetroffen als gevolg van de hoge temperaturen.
Ook bladluizen en een aantal soorten loopkevers zijn enthousiast over het warme weer. Zelfs de wapendrager, een nachtvlinder die normaal maar tot juli te zien is, fladdert nog rond in september.
Volgens Van Vliet is de warme septembermaand geen verrassing. ,,Vanaf eind jaren negentig gaan we al van het ene record naar het andere. Steeds weer is een record extremer dan dat het al was. Dit past in de klimaatverandering.''
Er zijn ook soorten die last hebben van het mooie weer. Dat is echter moeilijker vast te stellen dan de toename van warmteminnende planten en dieren. De achteruitgang van koudeminnende soorten kan ook te maken hebben met de vele andere bedreigingen waar planten en dieren mee te maken hebben, naast het veranderende klimaat.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.