Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur op Texel loopt gevaar door recreatiedruk

  •    •  
05-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
234 keer bekeken
  •  
uitzicht-op-de-wadden-texel_635e443e91472_medium

© Jose Lok

Het wijdverbreide toerisme op Texel vormt volgens de Ecologische Autoriteit (EA) een bedreiging voor de natuur op het eiland. Om de duinen, valleien, moerassen en broedvogels die er leven beter te beschermen, moeten de provincie en andere overheden volgens de autoriteit maatregelen nemen. "Ook de keuze om de toegang tot delen van het eiland te beperken voor toeristen kan daar onder vallen", is een van de suggesties.

Afsluiten als optie tegen recreatiedruk

Door meer gebieden voor mensen af te sluiten, worden bijvoorbeeld broedvogels minder verstoord door wandelaars en loslopende honden. Het is een van de opties waar de provincie naar zou moeten kijken, stelt de adviesorganisatie, die de natuurplannen van alle provincies beoordeelt.

Meer problemen dan alleen recreatiedruk

Recreatie is niet het enige probleem voor de natuur op het Waddeneiland. Ook droogte, verzuring van de bodem door te veel stikstof en verdroging hebben een negatieve invloed.

Zee, strand en duinen worden beheerd door verschillende partijen, zoals Rijkswaterstaat, de gemeente Texel en Staatsbosbeheer. "Het is onduidelijk of de partijen genoeg samenwerken in het omgaan met recreatiedruk", stelt de EA.

Bron: ANP

Meer over:

texel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.