Natuur op slot?
• 28-04-2011
• leestijd 2 minuten
‘De natuur zit op slot, je mag nergens meer in, ’t is een speeltuin voor boswachters geworden’. Die geluiden hoor je steeds vaker. Klinkklare onzin, zegt natuurfilosoof Matthijs Schouten: niet de natuur maar het boerenland is verboden toegang voor publiek. Menno peilt de stemming onder wandelaars.
De Telegraaf
‘Het gaat er steeds meer op lijken dat Nederlanders in hun eigen land nog nét worden getolereerd. Uitsluitend om de fratsen van die natuurbeheerders te betalen. (…) Recht op toegang hebben we nergens, want Nederland is het exclusieve grondgebied van de beheerders!’ Dat stond een tijdje terug te lezen in een column van Jos van Noord in de Telegraaf. Zijn lezers waren het roerend met hem eens.
De cijfers
Volgens Matthijs Schouten, bioloog, natuurfilosoof en hoogleraar, is dit een totaal irreëel beeld, dat helaas past in deze tijd, waarin veel mensen zich laten leiden door sentimenten, en waar het gemeenschappelijk belang moet wijken voor het individueel belang.
De cijfers spreken volgens hem boekdelen: 30% van ons land is bebouwd, 10% is natuur en maar liefst 60% bestaat uit agrarisch gebied. En daar mag je als wandelaar inderdaad niet in, maar dat is natuurlijk niet de schuld van natuurbeheerders.
Verboden toegang?
Van het natuurgebied in Nederland is het overgrote deel bovendien gewoon opengesteld voor publiek. Gebieden die (tijdelijk) niet vrij toegankelijk zijn, zijn dat om ecologische redenen of vanwege gevaar voor bezoekers, moerasgebied bijvoorbeeld. Vaak zijn gebieden dan wel via de randen 'beleefbaar'. Ook zijn sommige gebieden niet vrij toegankelijk maar wel heel frequent onder begeleiding te bezoeken, zoals de Oostvaardersplassen.