Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur&Milieu lanceert Bijensafari app

  •  
24-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Bijen_TheoTerwiel.jpg

© Fotograaf: TheoTerwiel

Voor iedereen die iets wil doen om de bijen te helpen, lanceert Natuur & Milieu vandaag haar nieuwe app: Bijensafari. Vandaag vindt de feestelijke lancering van de app plaats. Met de app kun je zien hoe bijvriendelijk jouw omgeving is en wat je kunt doen om de leefbaarheid voor bijen in jouw omgeving te vergroten. "Zonder bijen geen voedsel. Wie de app download, draagt daarom zijn steentje bij in het redden van de bij," aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.
Sterfte
Het gaat slecht met de bij. Vanaf 2000 is de bijensterfte wereldwijd sterk gestegen. Nederland is een van de landen met de hoogste sterfte. Meer dan de helft van de circa 350 bijensoorten in Nederland wordt bedreigd. Bijen gaan dood door parasieten, bestrijdingsmiddelen, te weinig bloeiende bloemen om van te eten en omdat het klimaat zo wisselt.
Onmisbaar
Bijen zijn echter onmisbaar voor onze voedselvoorziening. Zij bestuiven onder andere appels, aardbeien, tomaten, komkommers, spruitjes en bloemkool. ‘Gelukkig kunnen we zelf veel doen om een bijvriendelijke leefomgeving te creëren. Zelf bloemen zaaien, geen schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruiken, nestgelegenheid in je tuin maken. In de app vindt je tal van tips hoe je dit kunt doen,’ zegt Sijas Akkerman.
Wat kun je met de app?
Als je een bij hebt gespot en herkend met de app, kun je die ‘inchecken’ op de Bijensafari kaart. Zo help je onderzoekers met het verzamelen van gegevens over de bijenstand. Ook als je bijvriendelijke bloemen plant of zaait, kun je die op de Bijensafari kaart ‘inchecken’. Zo zorgen we samen voor steeds meer informatie over de bijen en biodiversiteit in Nederland. Ook is er het bijenherkenningsspel.

Amsterdam: bijenpopulatie groeit

Zorgen voor bijen heeft effect, blijkt in Amsterdam. De afgelopen tien jaar is het Amsterdamse groen anders ingericht en beheerd. Op verschillende plekken in de stad zijn wilde bloementuinen aangelegd, is de Amsterdamse Ecologische Structuur ecologisch beheerd, wordt er door de gemeente geen gif meer gebruikt in het openbare groen en zijn er specifiek voor de bijen in de stad projecten uitgevoerd en gestart. Met resultaat: het aantal soorten wilde bijen steeg met 20 procent.
Lees meer op de site van Natuur&Milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor