Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur & landschap onder de hamer

  •  
11-09-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_336758.jpg
Op 15 september 2007 schrijft Nederland geschiedenis. Boeren, burgers, buitenlui en bedrijven slaan de handen ineen en realiseren een landschap dat mooier, beter beschermd en bovenal, van iedereen is. Zonder tussenkomst van de overheid, zonder inmenging van grote natuurorganisaties. Tussen 14.00 en 16.00 uur is iedereen van harte welkom om aan de Thornsestraat 14 in Persingen een daad te stellen voor de natuur met het ‘kopen’ van een landschapselement. Concreet, zichtbaar en direct. Neem wel een paraplu mee in het geval de weergoden trachten te overbieden…
De organisaties achter de veiling - Via Natura, Triple E en ARK Natuurontwikkeling - zijn de laatste weken hard aan het werk om de veiling tot een klapper te maken. En met resultaat! Afvalenergiecentrale ARN, Bracamonte BV, Dirkzwager advocaten en notarissen en delfstoffenwinner Dekker van der Kamp hebben al een bod uitgebracht op een landschapselement. Zij brengen daarmee Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen daadwerkelijk in de praktijk en laten zien dat het lokale niveau en de concrete producten die ‘te koop’ zijn, bedrijven aanspreken.
Ook zijn er bedrijven die het idee een warm hart toedragen, maar waar de initiatiefnemers bot vangen. In hun geval is voor sponsoring dan een duidelijke beleidslijn vastgelegd in het businessplan. Dat is begrijpelijk. Bedrijven worden immers dagelijks belaagd door goede doelen. Maar het maakt ook dat de warmte en spontaniteit om in te kunnen springen op actuele, lokale initiatieven verdwijnt. Tegelijkertijd zien we dat bedrijven de bescherming van het landschap niet alleen als liefdadigheid zien. Nederlanders vinden de kwaliteit van de omgeving belangrijk. En dat houdt in dat er veel natuur en stedelijk groen moet zijn. Binnen de huidige economische hoogconjunctuur waarin personeel schaars is en het personeel kan gaan en staan waar zij wil, is een hoogwaardige woon- en werkklimaat dan ook een pré voor bedrijven. Vandaar de betrokkenheid bij hun achtertuin.
Al met al is het prachtig dat, als straks burgemeester Wilbers als veilingmeester het evenement afslaat, burgers en bedrijven hand in hand werken aan de bescherming van het landschap. Het betekent een enorme ommezwaai binnen de natuurbescherming, waar de nadruk altijd heeft gelegen op bescherming door de overheid. Dat moet zeker ook blijven bestaan. Een landschapsveiling mag geen excuus voor de overheid worden om zich terug te trekken ‘omdat de burgers het nu wel doen’. Maar het geeft voor de zoveelste keer aan dat zowel bedrijven als burgers een veel hogere prioriteit geven aan de bescherming van de groene leefomgeving dan de bestuurlijke gremia.
Voor meer informatie: www.landschapsveiling.nl
Bron: ARK

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor