Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur in Geuldal is 'versnipperd en verontreinigd'

  •    •  
22-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Limburgs Geuldal door Jurgen Maassen bewerkt

Geuldal

© Jurgen Maassen

De Ecologische Autoriteit (EA) heeft geconstateerd dat de natuur in het Zuid-Limburgse Geuldal verslechtert en hebben een advies opgesteld. De instantie ziet een 'enorm versnipperd' landschap, te wijten aan een te hoge toevoer van stikstof en fosfaat. "Verder zijn veel grondwaterbronnen verontreinigd met nitraat", schrijft de instantie in een rapport over het uitgestrekte natuurgebied in de omgeving van onder meer Valkenburg, Gulpen en Vaals.

Vervuild grondwater

De stikstofverbinding nitraat stroomt via bemeste landbouwgronden het gebied in. De deskundigen van EA vinden dat de provincie Limburg hier wat aan moet doen. Ze zijn kritisch over de plannen van die de provincie tot nu toe heeft opgesteld, de plannen zijn ''onvoldoende om de doelen te halen,'' volgens de deskundigen.

Beschermde soort in gevaar

Het Geuldal is een van de grotere beschermde Natura 2000-gebieden van Nederland. Het natuurgebied is leefgebied van diverse soorten vleermuizen, geelbuikpadden en het vliegend hert. De autoriteit vind een door de provincie opgestelde natuurdoelanalyse voor het gebied langs de rivier de Geul op een aantal onderdelen nog 'te positief'. Volgens de EA kan met extra maatregelen niet te lang gewacht worden, totdat de kwaliteit van het gebied nog verder verslechterd.

De autoriteit adviseert naast het tegengaan van de stikstofdepositie om minder grondwater te onttrekken en meer heggen tegen bodemerosie aan te leggen. De EA wenst verder ook 'ontsnippering' van het opgedeelde gebied, maar vermeldt niet hoe dat zou moeten.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.