Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur en Milieu in India en Pakistan

  •  
17-04-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1271 keer bekeken
  •  
india_pakistan.jpg
India
Het Indische landschap
India is ongeveer even groot als West-Europa. Landschappelijk kun je het grofweg in vieren delen: de Himalaya, de hoogste bergketen ter wereld, die zich over een afstand van zo'n 2.400 kilometer langs de noordoost-grens van India uitstrekt. Daaronder ligt het drie- tot vierhonderd kilometer brede noordelijke rivierengebied met onder meer de heilige rivier de Ganges. Ten zuiden daarvan ligt de ruigere, rotsachtige Deccan-streek; en tenslotte de oostelijke en westelijke kuststroken.
India kent, met uitzondering van de Himalaya's en de hoger gelegen delen van de Deccan, een tropisch klimaat. Van december tot februari is het koel en erg droog. Daarna komt het hete seizoen, met in mei temperaturen van tegen de vijftig graden Celsius. Van juni tot september is het regenseizoen, waarna het geleidelijk aan weer droger en koeler wordt.
Klimaat
India heeft verschillende klimaatsoorten. In het grootste deel van het land heerst een tropisch regenklimaat, waar zomers de zuidwestmoesson heerst. De centrale hoogvlakte in het midden van het land heeft een steppeklimaat. Het is hier droger dan de kuststreken. Het noordwesten van India heeft naast een steppeklimaat ook een woestijnklimaat. De moesson is hier niet zo duidelijk aanwezig, alhoewel de moessonbuien toch voorkomen. De laagvlakte in het noorden van het land heeft een gematigd klimaat en de bergen kennen een hooggebergteklimaat. In de bergen in het noorden bij Kasjmir komt geen moesson voor.
De neerslag varieert sterk van jaar tot jaar. Ook tropische cyclonen (ongeveer tien per jaar) dragen bij aan de neerslag, vooral langs de oostkust. Zij komen hoofdzakelijk voor in de overgangsperiode tussen zuidwest- en noordoostmoesson.
Milieubeleid India
India zal zich voortaan engageren om op nationaal vlak de strijd tegen de klimaatopwarming aan te gaan. Het land wil zich ook internationaal beter profileren in de inzet voor een beter milieu. De Indiase premier maakte dat bekend op de driedaagse klimaatconferentie in New Delhi.
Het Indiase milieubeleid stond centraal op de achtste Top voor Duurzame Ontwikkeling en Klimaatverandering. De conferentie, die plaats vond in New Delhi, duurde drie dagen. Tijdens de openingsspeech benadrukte premier Mohanmar Singh het belang van milieuvriendelijke technologie binnen de samenleving.
Het Nationaal Actieplan voor Klimaatverandering is toonaangevend voor het nieuwe Indiase milieubeleid. Een speciale overheidscommissie en  wetenschappelijke instituten werken samen aan milieuvriendelijke oplossingen voor de verschillende maatschappelijke sectoren. Het openbaar vervoersysteem heeft een grote prioriteit voor de Commissie.
Naast het nationaal Actieplan opent de Indiase regering een fonds voor bedrijven met milieuvriendelijke initiatieven.
Pakistan
Flora en Fauna
Van de oorspronkelijke natuur in Pakistan is niet veel meer over. In de bergen echter is de invloed van de mens beperkt gebleven .  Vooral de zuidelijke (=vochtige) helft van het noordelijke berggebied kent uitgestrekte bossen van dennen, coniferen en eiken, met hier en daar wat Himalaya ceders en acacia`s.  In de valleien van Swat, Kaghan en Chitral zijn nog aaneengesloten bosgordel. Er zijn nog wel spectaculaire diersoorten zoals de (sneeuw)luipaard, wolf en beer.  Daarnaast komen er natuurlijk een aantal kleinere soorten, bv de sneeuwhoen. De fretachtige mangoeste jaagt op marters, wezels en kleine knaagdieren.
Pakistan beschikt over veel natuur en natuurlijke hulpbronnen maar die worden ernstig bedreigd door de bevolkingsdruk en de ongeordende economie. Ieder jaar verdwijnt ca. 0,3 procent van het resterende bos; in het noorden van Baluchistan daalt het grondwater met 3 meter per jaar; verzilting en water logging vormen een toenemend gevaar voor de landbouw en kostbare biodiversiteit verdwijnt. Daarnaast verslechtert de situatie door het toenemende verkeer, industriële vervuiling, schadelijke chemicaliën en ander afval. Voor zover er milieuwetgeving bestaat, wordt deze vaak niet nageleefd. De bevolkingsgroei en de toenemende urbane migratie stellen de stedelijke diensten voor onoverkomelijke problemen.
De Nederlandse milieubijdrage
Nederland steunt een beter functioneren van nationale en lokale overheden, maatschappelijke organisaties en de private sector bij de uitvoering van het nationale milieubeleid. Het gaat om vier overheidsinstanties op federaal niveau en provinciaal niveau, enkele nationale NGO’s en de brancheorganisaties voor de leer- en textielindustrie. In veertig fabrieken in de leer- en textielindustrie wordt gewerkt aan schonere productie, waardoor milieuvervuiling wordt teruggedrongen en de bedrijven een verbeterde exportpositie krijgen.
Weblogs van Wilma van der Maten, NOS-correspondente in India en Pakistan.
Bronnen: Minbuza, Ontdek India, Natuur en Milieu.
Weblogs van Wilma van der Maten , NOS-correspondente in India en Pakistan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor