Natuur en Milieu bouwt windmolens op zee
• 14-11-2008
• leestijd 2 minuten
© Windmolen
Natuur en Milieu laat samen met mensen en bedrijven zien dat het kan: schone zeestroom voor alle Nederlandse huishoudens, simpel en voordelig. Daartoe is de coöperatie Zeekracht opgericht die zelf gaat investeren in windenergie. Een beweging vanuit de bevolking is nodig, want als we het aan de politiek overlaten, schiet het niet op. Gewone mensen die samen met Natuur en Milieu en bedrijven windmolens op zee gaan bouwen; dat is nieuw in Nederland en dient als breekijzer voor veel meer windenergie op zee.
Zeekracht is een non-profit coöperatie opgezet door Natuur en Milieu. De ambitie van Zeekracht is om alle Nederlandse huishoudens te voorzien van schone energie van de Noordzee. Dat is goed voor het klimaat en maakt ons minder afhankelijk van de energie van andere landen. Samen tonen we aan dat het kan: met de oer-Hollandse elementen Wind, Water en Molens zetten we Nederland weer op de kaart voor innovatieve en schone energiewinning.
Mensen wíllen schone energie, maar ze vinden dat de overheid hier veel te weinig voor doet. Uit onafhankelijk onderzoek onder 550 Nederlanders blijkt dat 80 procent van de mensen vindt dat wind op zee gestimuleerd moet worden; 81 procent vindt dat de regering het makkelijker moet maken om groene stroom op te wekken; en slechts 16 procent vindt dat de regering genoeg doet om dit te stimuleren. De ontwikkeling van duurzame energie in Nederland gaat veel te langzaam. De bouw van windmolenparken op zee wordt gefrustreerd door bureaucratie, tekortschietende overheidsfinanciering en gevestigde belangen op de Noordzee.
Club Zeekracht wil de impasse doorbreken door een beweging te vormen van mensen die vinden dat het te lang duurt en die zelf iets willen doen dat echt helpt. Voor tien euro per jaar word je lid van club Zeekracht. Je financiert rechtstreeks mee aan de bouw van een eigen windmolen op de Noordzee en je zet de politiek onder druk. De politieke druk moet leiden tot schone zeestroom voor alle Nederlandse huishoudens; met de bouw van eigen windmolens wil Zeekracht ook zelf groene stroom gaan opwekken. Samen met Eneco wordt een vergunning aangevraagd voor een eigen windmolenpark. Zodra die vergunning in zicht is, zal Zeekracht grote groepen mensen benaderen om groene en voordelige stroom te gaan leveren. Tientjesleden krijgen voorrang bij de afname van die groene stroom.