Natuur en landschap verdienen een stem
• 12-01-2010
• leestijd 2 minuten
Ons landschap biedt ruimte aan natuur, aan recreatie en aan ondernemerschap. Een divers landschap vormt de bakermat voor vele planten- en diersoorten. En zonder landschap geen eten. Elke Euro die wij investeren in natuur en landschap levert daarmee het tienvoudige op. Maar natuur en landschap staan onder druk. Natuur wordt door sommigen als exclusief speeltje gezien. Landschap is van iedereen, maar niemand voelt zich er verantwoordelijk voor.
In ons land beslissen de bestuurders waar en op welke wijze ruimte kan worden ingenomen voor economische ontwikkelingen en waar dergelijke ontwikkelingen ten koste mogen gaan van natuur en landschap. Daarbij wint de Europese regelgeving de laatste jaren aan belang. En dat is maar goed ook. Een van de winstpunten hiervan is namelijk dat regeringsleiders niet op eigen houtje het natuurbeleid bij het oud vuil kunnen zetten, met als recent voorbeeld de brief van Balkenende aan Barosso over Natura 2000. Hank Bartelink, directeur vanDe12Landschappen, het samenwerkingsverband van de 12 provinciale Landschappen zegt daar over:
''Wij zijn blij met het heldere antwoord van Barroso aan Balkenende. Barroso maakt duidelijk dat landschap en natuur niet alleen belangrijk zijn vanwege hun intrinsieke waarden, maar tevens van niet te onderschatten belang zijn voor de (regionale) economie. En dat Natura 20000 dus onmiskenbaar bijdraagt aan de economische ontwikkeling. Wij onderschrijven die conclusie van harte. De noodzaak om het verlies van planten en dieren te stoppen en de kwaliteit van het landschap hoog te houden is evident, ook uit economisch oogpunt. Daarbij is het van groot belang direct betrokkenen, waaronder locale ondernemers, duidelijkheid te bieden over de (on)mogelijkheden. Zodat Natura 2000 op een breed maatschappelijk draagvlak mag blijven rekenen. En zodat brieven zoals die van Balkenende tot het verleden zullen behoren.''