Natuur en kinderen hoofdrol in Gelders bezoek koningin
• 03-06-2005
• leestijd 3 minuten
Toen koningin Beatrix nog maar kort staatshoofd was, kwam ze naar de Ooijpolder bij Nijmegen om daar het plan Ooievaar, een ambitieus natuurontwikkelingsproject, in werking te stellen. Vrijdag keerde de majesteit na 25 jaar terug naar hetzelfde gebied, waar het plan Ooievaar is uitgegroeid tot de Gelderse Poort, een van de grootste nieuwe natuurgebieden van Europa.
De Ooijpolder vormde het sluitstuk van haar bezoek aan het 2000-jarige Nijmegen in Gelderland, het vierde bezoek in de jubileumtournee langs alle provincies in het kader van het 25-jarig regeringsjubileum van de koningin. Kortgeleden is het laatste stuk poldergebied tussen de Waal en de bandijk teruggegeven aan de natuur, zodat de Gelderse Poort zich nu uitstrekt van de Nijmeegse stadsgrens tot aan het 18 kilometer verderop gelegen Millingen aan de Rijn.
Koningin Beatrix liet in de polder een kudde van 25 zogenoemde Konikpaarden los. Die staken de dijk over naar hun nieuwe leefgebied langs de rivier. De kudde met enkele veulens staat vanaf vrijdag bekend als de koninginnekudde. De majesteit was onder de indruk van de rust van deze wilde dieren, die al snel hun nieuwe leefgebied begraasden. Als geoefend paardrijdster weet zij, dat een ruiter die per ongeluk tussen een wilde kudde terecht komt een ernstig probleem heeft. Maar als een wilde kudde niet wordt gestoord, zijn het vredelievende dieren.
De vorstin begon haar bezoek aan de oudste stad van het land bij de verkeerspost van Rijkswaterstaat langs de Waal. Op deze drukstbevaren rivier van Nederland passeren jaarlijks 165.000 schepen, die tesamen 165 miljoen ton vracht vervoeren. Vanuit de verkeerspost zijn alle bewegingen van de binnenscheepvaart vanaf de Duitse grens te volgen. Tussen alle computergestuurde apparatuur viel het oog van de koningin speciaal op een ouderwetse verrekijker, die bij elke uitkijkpost nog steeds onder handbereik ligt.
In de verkeerspost sprak koningin Beatrix met het Gelderse college van Gedeputeerde Staten. Het gesprek ging volgens bestuurder H. Keereweer onder meer over natuurbeheer in de provincie. De koningin is daar erg bij betrokken, omdat zij zelf een groot stuk natuur in de provincie bezit, namelijk de Kroondomeinen op de Veluwe bij Apeldoorn. Volgens de Gelderse bestuurders was de majesteit zeer goed op de hoogte van allerlei ontwikkelingen. Haar Kroondomeinen hebben onlangs nog een Europese prijs voor milieuvriendelijk beheer gewonnen.
In museum Het Valkhof in Nijmegen, waar koningin Beatrix na het bezoek aan de verkeerspost per boot en koets arriveerde, was een hoofdrol weggelegd voor kinderen van Nijmeegse basisscholen. Zij bestudeerden in de afgelopen maanden de geschiedenis van Nijmegen. Zes meisjes en twee jongens lieten de koningin de verschillen tussen toen en nu zien. ,,Nu sta je elke dag heel lang in de file, maar dat bestond toen nog niet'', aldus een van de kinderen, wat de majesteit lachend beaamde. Ze nam ruim de tijd om met de kinderen te praten en was duidelijk blij met zelfgemaakte cadeautjes.
Een groep jongere kinderen toonde de vorstin even later eenvoudig archeologisch onderzoek in het zogeheten Juniorlab. De kinderen waren daar zo druk mee bezig, dat sommigen niet eens merkten dat Beatrix voor hun neus stond. ,,O, hoi'', flapte een jongetje er spontaan uit tot plezier van de vorstin.
Koningin Beatrix is eerder al in Groningen, Utrecht en Limburg geweest in het kader van de jubileumbezoeken. Volgende week vrijdag bezoekt zij Zeeland. Zij is onder andere markiezin van Veere en gaat dan ook in die plaats op bezoek. Daarna bekijkt ze streekproducten op de markt in Goes. Deze maand gaat de vorstin ook nog naar Overijssel. Zij hervat de reeks bezoeken eind juli met een reis naar de Antillen en een bezoek aan Terschelling, dat bij de provincie Friesland hoort.
Bron: ANP