Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur blijft kwetsbaar, strengere stikstofnormen nodig

  •  
31-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
stikstof_industrie_mest_vliegtuig_bouw

© Bron Pixabay

De komende jaren zullen stikstofnormen strenger worden dan ze nu zijn, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na onderzoek door Wageningen University & Research (WUR). De zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) die nu gehanteerd wordt, waarmee wordt bepaald hoeveel stikstof maximaal mag neerslaan voordat schade ontstaat, is niet scherp genoeg om natuur te beschermen.

Kritische depositiewaarde

De rechter toetst aan hand van deze KDW. De politiek zal zich daar dus aan moeten houden. De komende tijd buigt het RIVM zich over de nieuwe cijfers van WUR. Daarna is sprake van een wetenschappelijk feit waar de politiek gehoor aan moet geven, aldus een woordvoerder van LNV. Hoewel het volgende kabinet mogelijk pas met strengere maatregelen komt, moet het huidige demissionaire kabinet zich al wel aan de strengere KDW houden.

Het kabinet koerste af op een percentage van 39 procent kwetsbare natuur die in 2025 niet meer overbelast zou zijn. Maar op basis van de huidige berekeningen stokt dat percentage op 29 procent. In 2030 had dit op 43 procent moeten liggen, maar dat zal waarschijnlijk slechts 30 procent worden. In 2025 moet volgens de wet 40 procent van de stikstofgevoelige natuur weer gezond zijn.

Stikstofnorm strenger

Later dit jaar wordt bekend voor welke gebieden de stikstofnorm strenger wordt. De NOS meldt al op basis van eigen onderzoek dat voor 47 procent van de natuur een strengere norm gaat gelden. Vooral rondom de Veluwe zal de KDW aangescherpt worden, meldt de NOS.

Volgens demissionair stikstofminister Christianne van der Wal is de opgave om stikstof te verminderen "helaas groter geworden. Dat is zorgwekkend nieuws voor de natuur en voor iedereen die zo hard werkt aan onze gezamenlijke opgaven om de natuur te herstellen." Ook vindt ze het slecht nieuws voor vergunningsruimte. Zolang die er niet is, kan er bijvoorbeeld vrijwel niet gebouwd worden.

Bron: ANP

Meer over:

stikstofnormen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.