Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur begint al aan voorlente door hoge temperaturen

  •  
06-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
een-betoverend-bochtje_63b6edcd28c08_medium

Toverhazelaar in bloei op 4 januari 2023

© Ans Bissels

Door de huidige hoge temperaturen begint de natuur al aan de voorlente, stelt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University. Van Vliet is gespecialiseerd in de effecten van klimaatveranderingen op de natuur. Zo reageren planten op de warmte door vroegtijdig te bloeien en onder meer egels, vlinders en kikkers zijn al actief. "Dat is niet goed, het hoort gewoon nu nog niet."

Zacht weer

Sinds half december hebben we te maken met zacht weer. Zo kan het kwik dit weekend stijgen tot 12 graden. "Deze temperaturen horen bij gemiddeld eind april en de hele warme dagen bij begin mei", zegt Van Vliet tegen het ANP. Door de relatief hoge temperaturen en de zon staan onder andere de hazelaar, narcis en de forsythia al in bloei en komen sneeuwklokjes al boven de grond. "Normaal gesproken gebeurt dit een maand tot anderhalve maand later," zegt Van Vliet.

Vroege vlinders

Ook vlinders, die in deze tijd van het jaar nog in winterrust horen te zijn, zijn actief: de eerste citroenvlinders en dagpauwogen zijn onlangs gespot. "Doordat ze al geactiveerd zijn gebruiken ze te veel energie. Ze kunnen zich niet voortplanten en er is nu niet genoeg nectar te vinden, dus ze gaan dood." Ook de bruine kikker en de kleine watersalamander zijn gezien.

Gevolgen voor de natuur 

Vogels lopen door het warme weer weliswaar geen risico om dood te vriezen, maar als het gras gaat groeien wordt er eerder gemaaid, wat funest is voor weidevogels en hun nesten. Mocht er na het zachte weer weer een winterse periode komen dan kan dat grote gevolgen hebben voor de natuur. "Als bijvoorbeeld bij planten de sapstromen al op gang zijn gekomen, dan kunnen deze bij vorst bevriezen. Als de sapstromen bevriezen dan bevriest het hout en dat betekent veel schade, veel meer dan wanneer een knop bevriest," aldus Van Vliet. 

Muggen 

Volgens Van Vliet zijn er via Tekenradar.nl de afgelopen dagen de eerste teken doorgegeven en zijn er op Muggenradar.nl al meldingen gedaan van muggenoverlast. "De huissteekmug, de gewone huis-tuin-en-keukenmug, is door het warme weer niet in winterrust en gaat op zoek naar bloed bij zoogdieren, ook bij de mens. Die kan nu voor overlast zorgen." Van Vliet roept mensen op deze overlast te melden op Muggenradar.nl.

Bron: ANP 

Meer over:

vlinders, muggen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.