Vrijdag 1 augustus aanstaande om 13.30 uur wordt in museum Naturalis in Leiden ‘live’ een vale gier van zijn huid ontdaan. De gier is 13 juli jongstleden dood gevonden in de Wieringermeer (Noord-Holland). Naturalis wil de gelegenheid te baat nemen om het publiek te laten zien hoe een preparatieproces in zijn werk gaat.
De vale gier is hoogstwaarschijnlijk door ondervoeding gestorven, maar mogelijk heeft het dier al iets onder de leden gehad voordat hij in Noord-Holland terecht kwam. Het is niet de eerste keer dat vale gieren, vaak vanuit Spanje, Nederland bezoeken. Ze vertrekken echter meestal na een paar dagen weer naar de plek waar ze vandaan komen. Deze vogel leek daar inmiddels te zwak voor te zijn. Ook had hij de pech dat het slecht weer was. Gieren hebben vooral warme opstijgende lucht (thermiek) nodig om te kunnen opstijgen en om grote afstanden te kunnen afleggen. Dit dier blijkt afkomstig te zijn uit Guardo, Palencia, Spanje.
De laatste keer dat een vale gier de dood vond in Nederland was in 1944. In 1930 overleed een vale gier in Friesland. Dit dier bevindt zich in de wetenschappelijke collectie van Naturalis. De afgelopen jaren wordt er bijna jaarlijks een vale gier waargenomen. Soms in grote groepen tegelijk. In 2005 werd in Naturalis de monniksgier Carmen voor het publiek geprepareerd. Nu neemt Naturalis weer de gelegenheid te baat dit proces aan het publiek te laten zien.
Huid en botten van het dier worden na de preparatie bewaard in de wetenschappelijke collectie van Naturalis. Ook zal geprobeerd worden zijn doodsoorzaak te achterhalen. Ondanks dat de vogel sterk was vermagerd woog hij toch nog bijna 5 kilo. Zijn vleugelspanwijdte bedraagt bijna 2,40 meter.