Met Google Street View kun je wanneer je maar wilt in je eentje door het museum dwalen via googlestreetview. En dat niet alleen: ook zes depots in de collectietoren en twee verdiepingen van het oude Raamsteegdepot zijn online te bezoeken. Daarmee biedt Naturalis de wereld een kijkje in een aantal ruimten die slechts voor enkelen fysiek toegankelijk zijn en tot de verbeelding van velen spreken. Van 152 objecten zijn vlijmscherpe foto’s gemaakt waarop je tot in detail kunt inzoomen. Bij elk object is interessante achtergrondinformatie beschikbaar, die vaak niet eerder in het museum of online te vinden was. googlestreetview
Naturalis is in 2014 een samenwerking aangegaan met Google’s Cultural Institute. In juli 2014 heeft een Streetviewtechnicus van Google het hele museum vastgelegd in ruim zevenhonderd 360? panoramafoto’s. Naturalis is daarmee een van de weinige natuurhistorische musea onder de ruim vijfhonderd instellingen over de hele wereld die via Street View te bezoeken zijn. Bijzonder daarbij is dat er ook depotruimten zijn vastgelegd, inclusief het sfeervolle Raamsteegdepot dat in 1904 speciaal voor het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden is gebouwd. Hier worden veel grote dieren bewaard, onder andere walvisskeletten. De wetenschappelijke collecties zijn slechts bij hoge uitzondering voor publiek toegankelijk en nu 24 uur per dag online te bezichtigen.
Door de hoge resolutie van de beelden is het mogelijk aan de objecten zelf ontdekkingen te doen. Zo zijn de snorharen van de uitgestorven Tasmaanse duivel te tellen, is te zien hoe onderzoekster en kunstenares Maria Sibylla Merian bij de voelsprieten van een vlinder buiten de lijntjes kleurde, en kun je de schubben tellen van een vis uit de collectie van Pieter Bleeker.
Bron: Naturalis Biodiversity CenterNaturalis Biodiversity Center