Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale Zaaidag: uitgelezen kans voor vergroening bedrijventerreinen

  •    •  
22-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
witje vlinder

© Hielkje

Van de 100.000 hectare bedrijventerrein in Nederland bestaat maar 1 procent uit natuurlijke elementen. De Nationale Zaaidag is daarom een uitgelezen kans om bedrijventerreinen bloeiend te maken en zo insecten en dagvlinders te helpen, aldus Stichting Stimular. "Het is belangrijk dat niet alleen particulieren, gemeenten en scholen, maar ook bedrijven bloemstroken aanleggen."

Op 22 april is het jaarlijks Nationale Zaaidag. Die is opgericht door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden om de biodiversiteit in Nederland te bevorderen en meer bloemen te creëren voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Het aantal dagvlinders is sinds 1992 gehalveerd, meldt Nature Today. Uit de meetgegevens van 2023 blijkt dat het nog steeds slecht gaat met de aantallen. Dat is een goede reden om op zoveel mogelijk plekken te vergroenen, ook op bedrijfsterreinen.

Groene omgeving goed voor de gezondheid

"Bedrijventerreinen staan bekend als versteende gebieden met een troosteloze aanblik. Dit is zonde", vindt de stichting. "Onderzoeken tonen aan dat een groene omgeving helpt tegen stress en zorgt voor een betere mentale gezondheid. In tijden van personeelstekorten en burn-outs is dat genoeg reden om voor groen te gaan." Dat maakt bedrijventerreinen niet alleen aantrekkelijker voor werknemers, maar ook voor vogels, vlinders en insecten.

Zaaien op bedrijfsterrein

"Het is hoog tijd dat werkgevers, werknemers en buren op de bedrijventerreinen elkaar wakker schudden om aan de slag te gaan", aldus Stimular. "Vergroenen is het leukst, effectiefst en snelst als collega's en ondernemers het samen doen. Stukken gras of kale grond rondom bedrijfspanden zijn geschikt om in te zaaien en om vaste planten neer te zetten." Door zadenmengsels voor inheemse, wilde planten te combineren met voorjaarsbloeiers, zoals Kleine maagdenpalm, Wilde hyacinten en Helleborus, te planten is er direct zichtbaar resultaat.

Bron: Stichting Stimular

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.