Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale Tuinvogeltelling: mus staat weer op nummer één

  •  
29-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
mussen website

© Rinnie Ladenius

Op mijntuinvogeltelling.nl staat de teller op ruim 113 duizend tellers en er zijn meer dan 1.5 miljoen vogels doorgegeven. En net als bij de andere edities staat de huismus weer op nummer één. Vrijdag ging de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland van start en tot maandag 12.00 uur konden tellingen worden ingeleverd.

De tussenstand:
1. Huismus
2. Koolmees
3. Pimpelmees
4. Merel
5. Kauw
6. Vink
7. Houtduif
8. Ekster
9. Roodborst
10. Turkse tortel

Huismussen zijn gezelligheidsdieren en vliegen meestal met z’n achten in de tuin. De koolmees staat op nummer 2 en op nummer 3 staat de pimpelmees. De merel komt steeds vaker in de top 5 voor. Eerder werd de merel hard getroffen door het usutu-virus. Die achteruitgang was ook terug te zien in de Tuinvogeltelling. Gelukkig herstelt de merel zich weer.

Merel

© Fotograaf: boshuis

Opvallende waarnemingen

Dit jaar worden volgens de Vogelbescherming relatief veel grote en kleine barmsijzen geteld. Deze vogels uit Scandinavië zijn maar liefst 500 keer waargenomen. Andere opvallende waarnemingen volgens Timo Roeke van Vogelbescherming zijn 5 pestvogels, 55 grote gele kwikstaarten, 8 waterrallen en 1 Oosterse tortel. Deze laatste soort is maar 11 keer eerder in Nederland gezien. Ook zijn tientallen zwartkoppen en tjiftjaffen doorgegeven, soorten die normaal gesproken nu in het zuiden verblijven, maar door de mildere winters steeds vaker in Nederland overwinteren.

Grote barmsijs

© Grote barmsijs - Fotograaf: Andres

Vorig jaar deden 140.000 mensen mee aan de telling, de meesten deden dat op zondag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.