Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale Tuinvogeltelling: dit weekend gaan we weer vogels tellen!

  •    •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
536 keer bekeken
  •  
putters

Putters

© Fotograaf PietBroekhof

Komend weekend is het weer zo ver: de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Dit jaar is het een feestje: de Tuinvogeltelling bestaat 20 jaar! Dankzij de tellers heeft Vogelbescherming de afgelopen decennia een beter beeld van de vogels in de winter in de tuinen gekregen. En dat draagt weer bij aan het beschermen van de tuinvogels. Vorig jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee aan dit citizen science project!

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is heel simpel: tel zaterdag of zondag een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon op vrijdag en meld de resultaten op tuinvogeltelling.nl. De webapp Mijntuinvogeltelling.nl is een handige hulp bij het herkennen van de vogels. Via een foto of een vragenlijst helpt de app met het benoemen van de soorten. Via deze app kunnen in het telweekend ook direct de resultaten worden doorgegeven.  

20 jaar Tuinvogeltelling 

Dit jaar bestaat de Tuinvogeltelling 20 jaar. Gedurende die jaren is de telling uitgegroeid tot een groot citizen science project van Nederland. Afgelopen jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee, een jaar eerder tijdens de lockdown zelfs 200.000. De Nationale Tuinvogeltelling is daarmee een begrip geworden. De telling is daardoor afgelopen maand opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland.

Resultaten door de jaren heen

De resultaten van die tellingen levert een aardig inkijkje op hoe het met de vogels in de winter in onze tuinen gaat. Zo zien we de halsbandparkiet oprukken van de stadsparken in Den Haag en Amsterdam richting het oosten van het land. Dat het slechter gaat met de merels, zien we ook terug in de telling: het aantal per tuin daalde van gemiddeld bijna 4 naar 2. Ook zijn de weersomstandigheden terug te zien in de telling. Hoe kouder het weer, hoe meer spechten en roofvogels gezien worden.  

Doe mee! 

Ook mee doen? Prik voor jezelf een momentje van 30 minuten komende vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari. Tel de vogels en geef de resultaten door via tuinvogeltelling.nl. Op zondagochtend tijdens de Vroege Vogels radio-uitzending zullen een aantal jonge vogelaars aan de telling meedoen en zondagavond maakt Vogelbescherming de top 10 bekend.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Ronald59
Ronald5926 jan. 2023 - 16:52

Hallo, heb grote zak tuinvogelvoer gekocht bij Welkoop en er kwamen enorm vëel extra vogeks op af die ik anders niet zag oo mijn (vrij grote) balkon. De bak lag geregeld om die ik had geplaatst nadat het een enorme puinhooo werd van vermoedelijk velletjes van mais die achterbleven en er werd gevochten om de bak heen dus ik leg er een zware steen in. Echter na alle drukte zie ik vandaag vrijwel niet een vogdl meer. Wat kan er aan de hand zijn. Maak mezelf bang dat ik ze iets verkeerds heb gegeven wat tussen het voer in de zak zit. Heb zelfz al de winkel gebeld wat het kon zijn. Mijn kat mischien die maar eenmaal per dag op het balkon is nu, door mijn strenge tijdig beleid om geen dode roodborstje als cadootje te krijgen, wat ooit een keer gebeurde.

1 Reactie
vroegevogels
vroegevogels1 feb. 2023 - 9:05

Beste Ronald, Bedankt voor uw bericht. Zijn er na uw reactie nog steeds geen vogels langsgekomen? Misschien kunt u dan het best terecht bij de Vogelbescherming met uw vraag. Via deze link kunt u al uw vragen over tuin- en balkonvogels stellen: https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuinadvies?gclid=CjwKCAiAuOieBhAIEiwAgjCvclMmErhzUNGbAnwU8_d-BJpuJUAs5v-a6PXDbva6jAaTMZ1EXbtXkhoCl7gQAvD_BwE Met vriendelijke groet, Vroege Vogels redactie