© irma65
Een jaar geleden werd de Nationale Bossenstrategie vastgesteld door het Rijk en de provincies: belangrijke afspraken over de toekomst van het Nederlandse bos. Waar staan we nu?
Uit een tussenrapportage van het ministerie van Landbouw en Natuur blijkt dat er al veel is gebeurd. Zo zijn verschillende bosprojecten opgestart in heel het land en is Staatsbosbeheer aan de slag gegaan met het aanplanten van nieuw bos en het revitaliseren van bestaand bos.
Staatsbosbeheer heeft al zo’n 500 hectare nieuw bos aangelegd. Vooral in Noord-Brabant en Gelderland is veel geplant. “Nieuw bos in Nederland is belangrijk voor het opslaan van CO2, voor biodiversiteit, ruimte om te recreëren ne het gebruik van duurzaam hout in de bouw”, aldus Staatsbosbeheer. De organisatie heeft de ambitie om tot 2030 vijfduizend hectare nieuw bos aan te leggen.
Ook zijn er grote stappen gezet binnen bestaande bossen. “Het revitaliseren van bestaand bos staat hoog op de agenda, zeker gezien de negatieve gevolgen van klimaatverandering op onze bossen”, zegt Staatsbosbeheer.
De es kreeg extra aandacht wegens de essentaksterfte. Door het hele land werden zieke essen verwijderd en aangetaste bomen hersteld.
In één jaar werd 500 hectare aan bestaand bos onder handen genomen en zijn er meer dan 1 miljoen bomen de grond in gegaan, vooral in Flevoland. Met het project LIFE Climate Forest onderzocht Staatsbosbeheer klimaatslim bosbeheer. Welke soorten en plantmethodes zijn het meest geschikt voor een bos dat bestand is tegen klimaatverandering? Zo werden een aantal ‘demobossen’ gerealiseerd om dat te monitoren.
Bron: Staatsbosbeheer
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.