Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale Bloem Verkiezing: de ambassadeurs presenteren hun bloem

  •    •  
28-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5588 keer bekeken
  •  
headerfoto art bloem

Met meer dan 25.000 stemmen is er massaal gestemd voor de shortlist van de Nationale Bloem van Nederland! Inmiddels is de shortlist van vijf bloemen bekend waaruit de Nationale Bloem gekozen gaat worden. Nee, de tulp staat er niet bij, die hoort al bij Hongarije én Turkije en groeit ook niet in het wild. De bloemen waarop jullie heel veel stemmen hebben uitgebracht zijn de wilde kievitsbloem, pinksterbloem, paardenbloem, het madeliefje en fluitenkruid. Kies hieruit jouw favoriet via NationaleBloem.nl

Vijf ambassadeurs

Zanger Ruben Hein, tv-kok en kookboekenschrijfster Yvette van Boven, influencer Teske de Schepper, presentator Amber Kortzorg en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra zijn allemaal ambassadeur van één van de bloemen en vragen aandacht voor hun favoriet. Gedurende de weken zullen hun bijdragen aan dit artikel toegevoegd worden. 

Yvette van Boven: paardenbloem

“De paardenbloem is de ultieme underdog” zegt TV-kok en kookboekenschrijfster Yvette van Boven. “Daarom vind ik hem zo leuk, het is een stoere bloem, hij groeit zelfs tussen de stoeptegels. De andere genomineerden hebben wat fragielere schoonheid, ook fantastisch natuurlijk, maar ik vind de paardebloem wel echt het leukst. Hij heeft een prachtige gele kleur, en hij is ook nog heerlijk om te eten. Het recept vind je hier

yvettevanboven

Yvette van Boven met de paardenbloem

© Fotograaf Oof Verschuren voor 'VAN BOVEN IN HET WILD'

Je kunt de bloemblaadjes uitplukken en door honing of azijn mengen voor een heerlijk zoete smaak. Maar ook het blad en zelfs de wortel kun je eten. Speciaal voor Vroege Vogels maakt Yvette een pizza bianca belegd met gewokte paardenbloemblad. In de video kun je zien hoe dat moet. Heerlijk! 

Amber Kortzorg: pinksterbloem

Voor presentatrice Amber Kortzorg bestaat er geen twijfel. De pinksterbloem moet de Nationale Bloem van Nederland worden. Naast dat ze het een prachtige bloem vindt, brengt deze aankondiger van de zomer haar terug naar haar jeugd. Met plantenkenner Sascha van der Meer zoekt ze naar deze fijngeaderde lila bloem en leert ze meer over de ecologie van deze plant met een oranje ‘tipje’.

Amber-Kortzorg

Amber Kortzorg bij de pinksterbloem

© Vroege Vogels

Ruben Hein: wilde kievitsbloem

Zanger en componist Ruben Hein laat in zijn muziek veelvuldig de natuur terugkomen, maar de wilde kievitsbloem, die heeft hij nog niet in zijn composities weten te verwerken. En dat terwijl hij het een prachtige bloem vindt, ook al heeft hij hem nog nooit bloeiend gezien. Maar onlangs wel uitgebloeid, met een prachtige zaaddoos, en dat was ook al fantastisch. Als ambassadeur van deze bloem probeert hij zo veel mogelijk mensen warm te maken om op deze bloem te stemmen. Op pad met Vroege Vogels radio krijgt hij zelfs kikkers en kinderen mee in zijn strijd!

ruben hein

Ruben Hein met de wilde kievitsbloem

© Merlijn Schneiders

Lodewijk Hoekstra: madeliefje

Het is eigenlijk een bloem zoals iedereen een bloem tekent, het madeliefje. Daarom is groene tuinman Lodewijk Hoekstra er ook zo dol op en wilde hij graag ambassadeur zijn van deze bloem. "Want wat zou het leuk zijn als deze bloem tot Nationale Bloem wordt verkozen." Iedereen heeft weleens een ketting gevlochten van deze bloem die het hele jaar door bloeit, tenzij het gaat vriezen. Tv Tuinman en madeliefje-ambassadeur Lodewijk Hoekstra komt op bezoek bij Vroege Vogels Radio om een pleidooi te houden voor zijn bloem.

lodewijk-hoekstra-tuinman

Tuinman Lodewijk Hoekstra bij het madeliefje

Teske de Schepper

Ook influencer Teske de Schepper deelt regelmatig op Instagram haar liefde voor de natuur. Wonend aan een groot weiland, komt ze vaak het fluitenkruid tegen. Dit voelt voor haar als thuiskomen tijdens de lente. Hierdoor wist ze gelijk voor welke bloem zij ambassadeur wilde worden. Teske vindt het belangrijk om veel te delen met betrekking tot natuur en bloemen, omdat ze men wil stimuleren natuur te beschermen en verzorgen. 

Teske de Schepper bij het Fluitenkruid

Opnieuw stemmen kan tot vrijdag 2 juni en in de uitzending van zondag 4 juni 2023 maken we de Nationale Bloem feestelijk bekend!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.