Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natasja vd Berg: Kwallen

  •  
19-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Column.jpg
Eind vorig jaar organiseerde ik met mijn bedrijf Tertium het Diner van de Toekomst. Chefkok Albert Kooy, maakte een diner dat volgens hem over 20 jaar gangbaar zou kunnen zijn. De essentie van zijn idee over de keuken van de toekomst is dat we nog maar 20 procent dierlijke eiwitten eten, en 80% groenten.
Daarnaast zullen die dierlijke eiwitten andere zijn dan nu. Zo eten we volgens hem over 20 jaar weer het hele dier. In het diner van de toekomst gerepresenteerd door het snuitje van het varken op het menu te zetten, maar ook de maag van de gans. Natuurlijk kwam ook de sprinkhaan langs, heerlijk knapperig gebakken. Ik heb al vaker sprinkhaan gegeten, maar voor de meesten bij dit diner was het nieuw. Bijna iedereen vond het heerlijk en wilde graag nog een portie.
Het meest vernieuwende voor mij, was het gerechtje Boerenkool en zeewier met kwal en soldaatjes van tempeh.
De Blauwe Noordzee Kwal, gewoon geschept op het strand van Scheveningen. Rauw geserveerd. En het was zeer smakelijk, het had de textuur van Tonijn en het smaakte heerlijk fris. En het goede van kwal is dat er heel veel van is . Sterker nog Spaanse onderzoek stelt dat kwallen de zee gaan overnemen. In gebieden waar teveel gevist wordt, komen namelijk steeds meer kwallen voor. En de zee wordt warmer, wat de kwal ook fijn vindt. De kwal wordt ook steeds groter. De ongeveer 2.000 soorten hebben hun leefgebied al aardig uitgebreid. Experts vrezen de expansie van de kwallen. Zo hebben de dieren de visindustrie in de Beringzee en de Zwarte Zee al ondermijnd. Ook moesten energiecentrales en ontziltingsfabrieken al sluiten door de impact van kwallen.??In Israël hebben kwallen de voorbije zomer het koelsysteem van energiecentrales geteisterd. Een kernreactor moest zelfs tijdelijk worden stilgelegd. Lucas Brotz, onderzoeker aan de universiteit van British Columbia in Vancouver, stelt dat de mens door vervuiling, visvangst, landbouw en opwarming van de aarde  situaties creëert die kwallen meer overlevingskansen geven dan vissen.??" Ook komen er steeds meer kwallenplagen bij kusten voor, de precieze oorzaken zijn nog niet duidelijk.
En er wordt maar weinig onderzoek naar gedaan. We weten dus nog weinig. Wel is duidelijk dat ballast water van schepen een effect heeft. Zij nemen kwallen op uit het ene deel van de oceaan en laten deze weer los in een ander deel, waar ze misschien geen natuurlijk vijanden hebben. Er is ook nog niet veel onderzoek naar hoe gezond het eten van kwallen is. Ik vond opeen obscure site en artikel waarin uit onderzoek zou blijken dat het eten van kwallen het geheugen verbetert en dankzij het collageen ouderdomsverschijnselen tegen gaat. Maar goed een kwal bestaat voor 95% uit water, dus ze zijn goed in te passen in een dieet.  In Azie wordt de kwal overigens gewoon gegeten. in de meeste keukens wordt hij in heet water gedaan en vervolgens met olie, azijn en bijvoorbeeld sesamzaadjes gegeten. Je kunt kwallen vinden bij de Chinese winkels.
Ik zou het niet erg vinden als bij mijn porti Sushi een lekker kwalletje zou zitten. Misschien wel een heel goed alternatief voor de bijna uitgestorven Tonijn! Aan de smaak hoeft het niet te liggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.