Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Narcosegas is sterk broeikasgas, ziekenhuizen gaan over op infuus

  •    •  
14-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2849 keer bekeken
  •  
Operatie

© Pixabay

Narcosegassen worden steeds minder gebruikt in de Nederlandse ziekenhuizen. In plaats van het bekende narcosekapje krijgen patiënten vaker een duurzamer roesje via het infuus, meldt NU.nl. Op die manier willen ziekenhuizen hun broeikasuitstoot naar beneden schroeven.

Broeikaseffect door narcosegas

Tot voor kort droeg een narcose voor een twee uur durende operatie ongeveer net zoveel bij aan het broeikaseffect als "een autorit van Nieuwegein naar Parijs". Dat schrijft het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein op zijn website. De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot die in Nederland door mensen wordt veroorzaakt. Operatiekamers hebben daar een groot aandeel in.

Vervangen door een infuus

Het Amsterdam UMC heeft het gebruik van narcosegassen sinds 2017 met 70 procent teruggebracht. Volgens anesthesioloog Niek Sperna Weiland gaat de verduurzaming "verbazingwekkend goed. We kunnen narcosegassen in de meeste gevallen vervangen door een verdoving via het infuus."

De Groene OK 

Luister ook naar de reportage over de Groene OK, waarin wordt verteld hoe de zorg een stukje duurzamer gemaakt kan worden. Onder andere de komst van Landelijk Netwerk de Groene OK moet ervoor zorgen dat afval minder vaak wordt weggegooid, maar herbruikt wordt.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

ohagenaar
ohagenaar15 mrt. 2023 - 20:21

Het gebruik van narcosegas is geminimaliseerd omdat er teveel oudere mensen die bv een heupoperatie hadden ondergaan, dientengevolge dement werden. BigPharma echter wil dit spul (lachgas) wel blijven slijten want hun voorraad is nog te groot en hun kassa moet blijven rinkelen. Daarom wordt het nog steeds als partydrug verkocht ook al zou dat verboden worden. In slagroomspuiten zit het ook nog steeds. De kruideniersmentaliteit van de grote ondernemingen wordt ons nog noodlottig.