Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

NAM wordt vervolgd voor injecteren gasafval in Groningse bodem

  •  
12-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
ilse-driessen-QdECiEXGCBU-unsplash

© Ilse Driessen via Unsplash

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vervolgen. Het OM verdenkt de NAM ervan dat het afvalstromen afkomstig uit aardgaswinning in de diepe ondergrond injecteert zonder vergunning. Dit afval zou geïnjecteerd worden in lege gasvelden in de provincie Groningen. Hiermee wordt de NAM verdacht van een milieudelict.

Strafrechterlijk onderzoek

Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart waarbij beslag is gelegd op de administratie van de NAM en afvaltransporten zijn gecontroleerd. Een van die controles leidde tot het stilleggen van het lossen van afval van een schip in de haven van Delfzijl in januari.

Milieudelicten

In een video legt het OM uit dat het de NAM verdenkt van "een aantal milieudelicten". Zo scheidt de NAM bij het boren naar aardgas op zee water en aardgascondensaat van elkaar. Dat water wordt nu afgevoerd als 'gewoon afvalwater'. "Maar dit water bevat kwik, en is een afvalstroom van aardgasraffinage." De afvalstroom moet daarom volgens het OM juridisch worden behandeld als 'gevaarlijk afvalwater'.

Daarnaast ontvangt de NAM nog drie afvalstromen zonder vergunning, denkt het OM. "Zoals afvalwater van een productieplatform, of spuit- en spoelwater van een andere installatie." Die afvalstromen worden gemengd en in de diepe ondergrond geïnjecteerd.

Reactie NAM

Het OM streeft er naar de zaak volgend jaar voor te kunnen leggen aan de rechter. De NAM laat in een schriftelijke reactie weten de stappen van het OM te betreuren. "Sinds oktober 2021 is de NAM op de hoogte van het onderzoek en wij hebben onze volledige medewerking verleend aan het onderzoek, en zullen dat ook blijven doen."

Bron: ANP 

Meer over:

gaswinning, nam, groningen, om
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.