Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nachtelijke ontmoeting tussen vos en das | Zelf Geschoten

  •  
03-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1783 keer bekeken
  •  

In de tuin van Henk van den Berg vond een nachtelijke ontmoeting plaats tussen een vos en das. De vos lijkt daar niet zo blij mee te zijn, maar de das trekt zich er weinig van aan. Na een tijdje gaan ze beiden hun eigen weg. Van den Berg filmde dit met een wildcamera.

Samenwonen

Ontmoetingen tussen vossen en dassen komen regelmatig voor. Wist je dat ze zelfs tegelijk in dezelfde burcht kunnen zitten? Maar vrienden zijn het niet, ze houden gepaste afstand van elkaar. Waarschijnlijk zijn de dassen ook niet blij met alle resten en uitwerpselen die de vos laat slingeren. De naam 'sloddervos' komt immers ergens vandaan...

Dassenburcht

Dassen houden van een gebied met veel droog zand. Hierin kunnen ze makkelijk burchten graven. Daarnaast zoekt de das natte open terreinen waar hij in de schemer en nacht zijn voedsel kan vinden. Het voedsel bestaat voornamelijk uit wormen, maar ook knaagdieren, vruchten, paddenstoelen en zelfs vogeltjes. Het grootste landroofdier van Nederland is een alleseter.

In een burcht woont een familie dassen. Zo'n burcht kan generaties lang bewoond worden. Het stelsel wordt door de tijd heen vaak nog uitgebreid met meer gangen en kamers. 

dassen_59365f9aefcaa_medium

Familie dassen

© irmos

Voedsel verstoppen 

De vos is een echt schemer- en nachtdier. Kleine knaagdieren en haasachtigen staan vaak op het menu. Maar ook vogels, insecten, eieren, bessen, fruit, aas en afval eet de vos op. Soms besluipt de vos een prooi, soms zit hij de prooi achterna in een sprint. Als een vos niet erg hongerig is en dan een prooi vangt die hij niet zo lekker vindt, zoals een spitsmuis of wezel, laat hij het wel eens liggen. En soms bewaart de vos voedsel door het te begraven of te verstoppen onder boomschors. Zelfs maanden later weet de vos de verstopte prooi terug te vinden met zijn goede reukvermogen. 

snuffelende_vos

© Fotograaf JaapKroon

Meer over:

zelf geschoten, vos, das
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.