Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse Fauna 9: De Amfibieën en Reptielen van Nederland

  •  
22-11-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
RAVON.jpg
Het is me niet gelukt om de webmaster te overtuigen. Toen ik vroeg of er deze ene keer misschien zes veertjes uitgereikt mochten worden, was het antwoord onverbiddelijk ‘Nee!’. Sorry Raymond Creemers en Jeroen van Delft, ik had jullie meer gegund, maar het blijft bij vijf. Maar ik noem ze dit keer pluimen en geen veertjes, want jullie maakten een heel bijzondere uitgave.
Alle boeken in die serie Nederlandse Fauna (u raadt vast dat er al acht voorgangers waren) verdienen de erenaam standaardwerk. Mooi uitgegeven en veel waar voor uw geld; boordevol unieke informatie.Inclusief een CD met de wonderschone geluiden van de 11 padden en kikkers die in Nederland kwaken of fluiten.
Dat je over 23 diersoorten zo’n dik boek vol kan schrijven is al een prestatie op zich. Nederland is niet heel goed bedeeld wat amfibieën en reptielen betreft, maar de exemplaren die er zijn worden op een zeer bijzondere wijze onderzocht. Bijna tweeëneenhalf duizend vrijwilligers hebben de afgelopen jaren 450.000 waarnemingen opgestuurd en die vormen de basis van het boek. Nergens in Europa worden deze dieren zo goed gevolgd als bij ons. Dat zeggen de makers, maar als ik ze vraag of er ergens ter wereld beter herpetofauna-onderzoek wordt gedaan dan zwijgen ze stil. Heren niet zo bescheiden! De Nederlandse herpetologen moeten voor het wereldkampioenschap gaan.
Als toetje staan er ook nog vijf zeeschildpadden in die eigenlijk niet in onze streken voorkomen (ze kunnen zich bijvoorbeeld in koudere zeeën niet voort planten). Deze grote jongens kunnen tot 2,5 meter groot worden en ze worden steeds vaker gezien – zwemmend of aangespoeld op het strand. Als de zeewatertemperatuur blijft stijgen zouden ze nog vaker kunnen worden gespot. Het gaat om lederschildpad, soepschildpad, dikkopschildpad, Kemps schildpad en karetschildpad. De eerste vier zijn al gesignaleerd in ons deel van de Noordzee.
 
Boeken beoordeel je niet aan hun formaat, dikte of gewicht. Het is dus geen aanbeveling dat deze pil 478 pagina’s telt. Het zou immers ook kunnen betekenen dat de schrijvers weinig kritisch waren of nogal breedsprakig. Niks van dat al; ze wijden nergens verder uit dan nodig en dus is er een Herpetobijbel gemaakt. Met wetenschappelijke informatie van adder tot zandhagedis (toch leuk dat je in zo’n kleine diergroep toch de beginletters A en Z terugvindt). Maar ook leuke weetjes en prachtige foto’s.
Ik heb niet de illusie met een recensie kikkerhaters of slangenvrezers te overtuigen. Zij zullen dit boek niet kopen. Sterker nog: zij zullen deze recensie waarschijnlijk nooit lezen. Wie wel geïnteresseerd is in deze koudbloedige dieren moet niet langer aarzelen. Kopen! Of minstens bovenaan vermelden op Sinterklaas-, Kerst- of verjaardagsverlanglijstje.
Nederlandse Fauna 9: De Amfibieën en Reptielen van Nederland
Auteurs: Raymond
Creemers, Jeroen van Delft e.a.-
Pagina's: 480
Formaat: 23,5 x 30,5
Uitvoering: genaaid, gebonden, full colour
Prijs 49,95 (leden KNNV krijgen 5 euro korting)
ISBN: 978-90-5011-300-7
Joost Huijsing
PS Een collega die mij te goed kent verdacht me ervan dat ik commissie krijg. Neen. Sta je er dan zelf soms in? Ook niet. Hoewel? Een klein beetje. Hardlopen is mijn passie en dat doe ik liefst in de prachtige natuur rond Hilversum, bij de Gooise Atletiek Club. En die staat wel in het boek op pagina 253. Want bij die GAC is de REN-methode bedacht. Rennen dat is voor hardlopers niks nieuws, maar het gaat hier om een wetenschappelijke toevoeging aan het draven.
De meer dan duizend  GAC-leden kijken op de miljoenen (!) kilometers die we jaarlijks rennen altijd al naar de grond. Dus, verzon medeloper Jelle Harder, dan kunnen ze net zo goed naar hazelwormen kijken die er mogelijk op het pad te vinden zijn. Sinds de start van het project is het Gooi nu de meest intensief onderzochte hazelwormregio ter wereld. In 2009 zag ik er zelf zes (waarvan vier dode exemplaren) – een aantal dat veel echte kenners niet halen, want hazelwormen zijn vrij zeldzaam.
Het veertjessysteem
De veertjes bovenaan de pagina geven het waardeoordeel aan van de recensent. Hierbij zijn vijf veertjes de hoogste waardering.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor