Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Na hevige regenval wattenstaafjes en tampons op de stoep'

  •  
14-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
overstroming hoog water klimaatverandering

© Bron Pixabay

Plastic wattenstaafjes, vochtige doekjes, maandverband en tampons. De Limburgse natuur zet zich de komende dagen schrap. Want wanneer in het oosten en zuidoosten heftige regenval wordt verwacht, gaat dat hoogstwaarschijnlijk gepaard met een golf van sanitair afval.

De drie P's

Bij hevige regenval komen niet alleen de straten blank te staan, ook kunnen riolen het niet aan. Daarom vindt er riooloverstort plaats: het riool wordt geleegd in rivieren. En sanitair afval dat door de wc is gespoeld stroomt dan ook de natuur in. Schone Rivieren blijft er daarom op hameren: alleen de drie P’s mogen door de wc: poep, plas en papier. De vierde P, plastic, hoort in de prullenbak thuis.

Onderzoekers van Schone Rivieren vinden met grote regelmaat sanitair afval op de oevers. Bij de laatste voorjaarsmeting staan plastic wattenstaafjes op nummer 7 en vochtige doekjes op nummer 15 in de top 15 meest gevonden afval op rivieroevers. Afval dat niet op de rivieroevers hoort. Veel mensen beseffen niet dat ze dit niet door de wc moeten spoelen. Hoe kun je dat ook weten als op sommige verpakkingen notabene staat dat dit wél kan? Consumenten moeten hierover echt beter voorgelicht worden.

Te veel sanitair afval door het toilet

Hoewel plastic wattenstaafjes per 3 juli 2021 zijn verboden, is de verwachting dat het probleem van sanitair afval in het milieu hiermee niet is opgelost. In Europa zijn de geschatte kosten van schade aan rioleringen door sanitaire doekjes en menstruatieproducten tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro per jaar. Diverse waterschappen klagen al jaren over verstoppingen en extra kosten die gemoeid zijn bij het verwijderen van sanitaire doekjes uit rioolsystemen. De productie van vochtige wegwerpdoekjes groeit jaarlijks met zo’n 6%. Vaak zijn deze doekjes synthetisch, wat leidt tot microplastic vervuiling.

De hevige regenval en de overstort van afvalwater met plastic afval maakt het probleem van sanitair afval de komende dagen weer duidelijk zichtbaar. Schone Rivieren, de samenwerking tussen IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, hoopt dat deze smerige beelden indruk maken op consumenten, en overheden en bedrijven aanzet tot actie: sanitair afval hoort niet in de natuur.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.