Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Na 15 jaar toch natuurcompensatie voor aanleg Tweede Maasvlakte

  •  
16-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1207 keer bekeken
  •  
Voordelta

Voornse Slikken en de Voordelta

© Henny Radstaak

Het heeft even geduurd, maar het bodembeschermingsgebied dat vijftien jaar geleden al zou worden gerealiseerd ter compensatie van de aanleg van de Tweede Maasvlakte, lijkt er nu toch te komen. Minister Van der Wal heeft dat besloten naar aanleiding van een rechtszaak die zeven natuurorganisaties hadden aangespannen. De rechter bepaalde vorig najaar al binnen een half jaar bodemberoerende visserij alsnog te verbieden in de Voordelta.

2500 hectare

In 2008 ging er 2500 hectare onderwaternatuur verloren door de aanleg van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. In de toen verleende natuurvergunning voor de aanleg staat de voorwaarde dat het natuurverlies moest worden gecompenseerd in de Voordelta. De Voordelta is al Natura 2000-gebied en ligt voor de kust van Zuid-Holland en Schouwen-Duiveland. Vijftien jaar lang is dat niet gebeurd.

Bas Roels

Ecoloog Bas Roels van het Wereldnatuurfonds

© Henny Radstaak

Paaien

“Die onderwaternatuur is ontzettend belangrijk”,zegt Bas Roels, ecoloog van het Wereldnatuurfonds. “Ook voor de Rijn en de Maas, want vissoorten als zalm, paling, steur, houting en fint paaien in zoetwater en zouden hier via de Haringvlietsluizen, die op een kier moeten staan, de rivieren op zwemmen. Maar als die trekvissen hier met intensieve visserij worden weggevangen, dan is dat zinloos. Het gaat om nog maar een paar vissen, die heel dapper de rivier op willen zwemmen. Dat moet je als overheid een serieuze kans geven, anders is het een wassen neus”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.