Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Muurbloempjes langs het water

  •  
16-07-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
halsbloem.jpg
Je zou het niet verwachten, maar er groeien erg veel planten en bloemen in de grote stad. De soortenrijkdom kan zich meten met buitengebieden. Deze stelling wordt Ton Denters niet in dank afgenomen door biologen. Die zijn bang dat dat de weg opent naar de totale verstedelijking. Tegelijkertijd staat ook de stadse natuur onder druk, want er wordt steeds meer volgebouwd.
Bloemen en planten komen voor in de stad ondanks en dankzij die stad. Sommige soorten zijn gewoon heel sterk en dringen overal door. Rotsachtige soorten en warmteminnende soorten het prettig in de stad. Vooral dat stadsklimaat speelt een belangrijke rol; er komen echt mediterrane soorten voor.
Een goede plek voor stadse planten en bloemen zijn de kademuren langs de grachten van Amsterdam. Hier vind je bijvoorbeeld Muurfijnstraal. De plant is afkomstig uit Mexico en vandaar uit over de wereld verspreid door ontsnapping uit siertuinen en komt nu ook in Nederland in de omgeving van Amsterdam in het wild voor. Op de kademuren vindt je verder de Mediterrane vijgenboom, de zeer zeldzame Groensteelvaren uit de alpengebieden maar ook het Kruipklokje is inmiddels ingeburgerd.
Stadsplanten; veldgids voor de stad
In deze gids worden alle in- en outs gegeven over de stedelijke flora, de rijkdom, de exoten en wordt er veel aandacht geschonken aan de bijzondere muurflora van in het bijzonder Amsterdam. Bovendien staan alle in de rondvaart genoemde soorten met een foto en verhaal in deze gids.
Bron: Soortenbank.nl, Kennislink
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor