Muskusrattenproef
• 22-03-2013
• leestijd 1 minuten
Elk jaar worden er tienduizenden muskusratten gedood omdat ze schade toebrengen aan de dijken. Maar hoe erg die schade is, daar is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Een veldproef waarbij de muskusratten worden gemerkt en gezenderd moet daar duidelijkheid in geven.
Veldproef
De waterschappen doen een veldproef om te onderzoeken of de bestrijding van muskusratten nu op de beste manier gebeurt. Er wordt gekeken of het doelmatiger en met minder dierenleed kan. Muskusratten worden gevangen en gedood omdat ze met hun gegraaf schade toebrengen aan dijken, kades en andere waterstaatswerken. Dat is gevaarlijk en kan veel schade veroorzaken. De veldproef duurt van januari 2013 tot januari 2016 en vindt in verschillende gebieden verspreid over het land plaats.
Inzicht in leefgebied muskusrat
De veldproef wordt ook gebruikt om meer te weten te komen over leefgewoonten van muskusratten. Zijn ze honkvast of trekken ze vaak naar nieuwe gebieden? En hoeveel procent van de muskusratten wordt eigenlijk gevangen en gedood? Om hierachter te komen, wordt een aantal muskusratten gevangen, zij krijgen een merkje in het oor. Dankzij dit merkje wordt duidelijk hoeveel procent van de muskusratten later teruggevangen wordt en over welke afstand ze zich verspreid hebben.