Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Muskusrat in de kou | Zelf Geschoten |

  •  
30-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
937 keer bekeken
  •  

Tijdens een vogelexpeditie in Duitsland spotte R.J. Van der Graaf deze muskusrat, die beschutting zocht tegen de kou. Het dier wordt ook wel bisamrat genoemd. Deze video is al in december gefilmd.

Planteneter

De muskusrat komt voor bij water, langs de oevers van stilstaande en stromende wateren waar veel begroeiing te vinden is. Het dier eet namelijk planten met een voorkeur voor waterplanten. Onder andere riet, vlotgras, bies en zeggen staan op zijn menu. 

Twee meerkoeten proberen een voorbij zwemmende muskusrat weg te jagen, maar dat hadden ze beter niet kunnen doen. De muskusrat lijkt wel juist aangetrokken door het kabaal en zonder blikken of blozen steelt die wat nestmateriaal. Gefilmd door Alex Molin.

Dalende populatie

Muskusratten komen van oorsprong niet voor in Nederland. Ze hebben geen natuurlijke vijanden, ondergraven oevers en dijken en ze verstoren het leefgebied van inheemse soorten. 

De populatie muskusratten daalde de afgelopen halve eeuw van een half miljoen exemplaren naar minder dan een tiende daarvan. In 2021 werden in Nederland minder dan 45.000 muskusratten gevangen.

Meer over:

kou, muskusrat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.