Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Music of Migration

  •  
24-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Is het kunst? Is het Wetenschap? Het is beide! Met de voorstelling Music of Migration, willen hoogleraar ecologie Theunis Piersma en musicus Sytze Pruisma niet alleen het hoofd van hun publiek bereiken, maar ook het hart. De boodschap: red de biodiversiteit.
De voorstelling werd onlangs gespeeld voor HM Koning Beatrix, tijdens de opening van het vijftigste verjaardagsfeestje van het Wereld Natuurfonds. Op 2 juni zal Music of Migration ook te zien zijn in de nacht van kunst en wetenschap , in Groningen.
Eigen verhaal
Piersma: “We vertellen om-en-om ons eigen verhaal over de grutto. Filmbeelden van een ‘gruttodag’ in het zuidwesten van Friesland wisselen we af met mijn onderzoeksverhaal en muzikale improvisaties van Pruiksma.” Piersma zal onder andere vertellen hoe de grutto een bizarre brug vormt tussen de landbouw in Nederland en in het West-Afrikaanse Guinee Bissau. “Grutto’s komen in het vroege voorjaar helemaal hier naartoe gevlogen vanuit West-Afrika, om bij ons te broeden. Maar door de moderne landbouw worden hun nesten of jongen vaak al in mei of juni kapot gemaaid. We zien dan aan het eind van het voorjaar, veel te vroeg, alweer grote groepen grutto’s samenscholen om zich op te maken voor de terugtocht naar Afrika. Maar omdat ze zo vroeg terugkeren naar hun overwinteringsgebieden, moeten boeren in bijvoorbeeld Guinee-Bissau hun manier van werken aanpassen. Met die vroeg terugkerende grutto’s kunnen ze geen rijst zaaien, zoals ze voorheen deden, omdat de vogels die rijstkorrels opeten. In plaats daarvan kweken ze jonge plantjes en poten die één voor één in de grond. Dat is dus extra werk, wat terug te voeren is op onze slechte zorg voor de grutto”, aldus Piersma. “De muziek van Sytze versterkt de emotie bij dat verhaal van de teloorgang van een trekvogel”, aldus Piersma.
Fascinatie voor weidevogels
De bioloog en de musicus vonden elkaar enkele jaren geleden in hun fascinatie voor weidevogels. Waar Pruiksma ooit bioloog wilde worden, maar in de muziek terecht kwam, heeft ook Piersma  lang getwijfeld tussen de muziek en de biologie. Dat hij als objectieve wetenschapper zo nadrukkelijk de emotie opzoekt vindt hij geen probleem. “We hopen met ons verhaal over de grutto de problematiek van de biodiversiteit niet alleen in het hoofd, maar vooral ook in het hart van onze toeschouwers te krijgen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.