Muizenplaag voorkomen, niet bestrijden
• 09-03-2015
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: markdevries
De muizenplaag in voornamelijk Friesland blijft de gemoederen bezighouden. Van technische 'early-warning' systemen tot het blank zetten van een veld: allerlei manieren om de plaag te bestrijden passeren de revue. Ben Koks (Werkgroep Grauwe Kiekendief), Anthonie Stip (Vlinderstichting) en veldmuisonderzoeker Menno Gerkema hebben ook een methode bedacht. Kruidenrijke graslanden kunnen een nieuwe plaag voorkomen.
Voorkomen
Op dit moment is de Friese muizenplaag over zijn piek heen, maar boeren maken zich druk over een eventuele nieuwe muizenexplosie. De verdelgingsmiddelen staan al klaar, maar dat is volgens Koks, Stip en Gerkema ineffectief. Zij stellen dat de boeren in Friesland met 'natuurinclusief boeren' veel schade kunnen voorkomen.
Van eentonig naar gevarieerd
'Natuurinclusief boeren' houdt in dat het landbouwgebied een grotere veerkracht krijgt. In plaats van eentonig Engels raaigras moet er een diverse, kruidenrijke graszode komen. Deze is dieper geworteld en veel beter bestand tegen muizen. Bovendien heeft zo'n graszode veel meer natuurwaarde.
Rol van de veldmuis
Uiteraard kan een gevarieerder grasland ook positief bijdragen aan de slechte toestand van de Nederlandse weidevogels. Ook vinden de heren dat er meer rekening moet gehouden met de rol van de veldmuis in de Nederlandse natuur. Ze kunnen het stapelvoedsel vormen van veel roofdieren in ons land.