Naast vleermuis, walvis, gibbon en de mens blijkt er nog een zoogdier te kunnen zingen: de muis. In 2005 is ontdekt dat mannetjesmuizen zingen in reactie op vrouwtjes die in hun buurt zijn. Voor mensen is dit liedje onhoorbaar maar na registratie bleek er een melodie in het gepiep te zitten. Het lijkt het meest op een liedje van een jonge vogel. Die hebben een zang die nog niet uitgekristalliseerd is tot een vaste riedel.
In een onderzoek in oktober 2012 hebben andere onderzoekers een mannelijke huismuis gevangen om zijn "stemgeluid" uitgebreid te onderzoeken met digitale apparatuur. En wat
blijkt? Niet alleen kunnen muizen zingen, ze kunnen ook leren de noten te veranderen om meer in de smaak te vallen bij de vrouwtjes. Dat is de conclusie van de studie van Erich Jarvis en zijn collega’s Gustavo Arriaga en Eric Zhou aan de Duke University.
Om de zang van de mannelijke muizen te kunnen onderzoeken werd er speciale opnameapparatuur gebruikt. De geluiden zijn namelijk te hoog voor het menselijk oor en moeten daarom verlaagd en vertraagd worden. Wat ze toen hoorden waren melodieën en herhaalde thema's bedoeld om de vrouwelijke muisjes te versieren.
Maar het onderzoek ging nog verder. Er werd ook vastgesteld dat muizen hun toonhoogte en melodie kunnen veranderen als hun liedje niet aanslaat bij de vrouwtjes.
Deze uitvinding betekent ook dat onderzoekers vanaf nu de communicatie van muizen kunnen gebruiken voor onderzoek naar hoor- en spraakgebreken.