Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mountainbiken wordt wintersport op Sallandse Heuvelrug

  •  
27-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3960 keer bekeken
  •  
doodreptiel_pad

Op de MTB route ligt doodgereden zandhagedis

© Bron: Anton van Beek

Provincie Overijssel heeft besloten om in de lente en zomer een mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug af te sluiten. Er worden jaarlijks te veel hagedissen en hazelwormen doodgereden op deze paden. Mountainbiken wordt hier nu een wintersport.

Hoge sterfte

Koudbloedige dieren zoals reptielen moeten actief warmte opzoeken en gaan hiervoor vaak op het kale zand van paden liggen. Hier zijn ze kwetsbaar voor bijvoorbeeld mountainbikers. Anton van Beek houdt al jaren bij hoeveel reptielen op een mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug sterven. Onze verslaggever Merlijn Schneiders sprak hem in 2020. “Er worden er echt tientallen doodgereden, in 1 seizoen had ik al een dikke 40 hagedissen”, aldus Anton. 

Afsluiten route

De Wet Natuurbescherming moet ervoor zorgen dat Nederlandse planten en dieren beschermd worden. Op basis hiervan heeft nu de provincie Overijssel besloten de route jaarlijks van 1 april tot en met 30 september af te sluiten. 

Wintersport

Op de Sallandse Heuvelrug wordt daardoor mountainbiken een wintersport. Liefhebbers van wielersport zouden, om kwetsbare dieren als reptielen te ontzien, in de lente en zomer beter kunnen wielrennen om aan hun trekken te komen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

WimPeeters
WimPeeters5 jun. 2022 - 17:53

Dus de wandelroutes en normale fietspaden gaan ook dicht? Daar liggen deze beestjes ook! Of blijkt nu toch dat we massaal MTB rijders discrimineren?

p.visker
p.visker30 mei 2022 - 11:35

Het mountainbiken moet in alle natuurgebieden verboden worden, niet alleen voor de natuur maar zeker ook voor de wandelaar (natuurgenieter). Omdat ik al diverse xxx onderste boven ben gereden door die imbisielen die overal lak aan hebben en overal waar het niet is toegestaan toch alles kapot rijden!!!!!!!

2 Reacties
RazLWD
RazLWD4 jun. 2022 - 9:01

Dan liep u waarschijnlijk op een mtb-route. En waarom kunnen mtb-ers geen natuurgenieters zijn? Het mtb-en gebeurt in Nederland vooral op de daarvoor aangelegde routes. Die zijn daarvoor aangelegd om recreatie te scheiden en voor het beschermen van de natuur. Vroeger kon je overal rijden en werd er veel meer schade aangericht. En waarom zouden alleen wandelaars het bos in mogen? Er is hier vrij eenzijdig naar alleen mtb-ers gekeken. Waarom worden de normale fietspaden niet afgesloten? Ook daar worden vrij veel dode dieren gevonden. En wat te denken van wandelaars met (loslopende) honden? Ik ben voor het beschermen van de natuur maar dan moet het wel goed gebeuren en niet alleen 1 groep verbannen en de rest gewoon zijn gang laten gaan.

WimPeeters
WimPeeters5 jun. 2022 - 17:56

Waar denkt u dat de MTB rijders nu gaan rijden, juist dus, op paden die mogen....dus ook de fietspaden ter plekke en alle andere paden die niet verboden zijn. Dus spits uw oren, het wordt drukker. Een MTB rijders net bel, die in de helft van de gevallen niets gehoord wordt door wandelaars....wat moet ik dan nog meer....het lijkt alsof ik ineens achterop kom maar na 3 X bellen en afremmen ben ik inderdaad dichtbij...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.