Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Motie: Stop transport Noordpoololie

  •  
01-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ijsschots.jpg
De Tweede Kamer roept het kabinet op om het transport van Noordpoololie onmogelijk te maken. Dinsdag heeft het parlement hier een motie voor aangenomen.
Het Russische staatsolie- en gasbedrijf Gazprom heeft afgelopen maand aangekondigd de eerste olie afkomstig van de Noordpool binnenkort naar de haven van Rotterdam te willen verschepen. Greenpeace heeft al eerder aangegeven het ontoelaatbaar te vinden dat Nederland hieraan meewerkt. ‘Boren naar olie bij de Noordpool vormt niet alleen een levensgroot risico voor dit belangrijke natuurgebied, het werkt bovendien verdere opwarming van ons klimaat in de hand’, legt campagneleider Faiza Oulahsen uit.
Shell
Ook de Nederlandse oliereus Shell is nog steeds van plan om Noordpoololie te gaan winnen. Het Nederlandse parlement wil echter een verbod op het vervoer van zware olie door het Arctisch gebied. Zo’n verbod bestaat al langer voor zware olie afkomstig van de Zuidpool. Volgens Greenpeace is dit een glashelder signaal dat Shell de boorplannen moet schrappen. Oulahsen: ‘De Nederlandse multinational heeft de boorplannen voor Alaska al meerdere keren in de ijskast moeten zetten wegens het gebruik van ondeugdelijk materieel en gerechtelijke uitspraken in de VS. Nu ook Shell’s thuisland tegenstander is van Noordpoololie, is het tijd om definitief bakzeil te halen.’
Gekkenwerk
Naar olie boren op open zee in het onherbergzame Noordpoolgebied is ‘gekkenwerk’, zegt Oulahsen. Door ronddrijvend zee-ijs is de kans op lekkages groot. Het vaak slechte weer en de overheersende duisternis maken het zeer lastig een gat te dichten en de olie op te ruimen. ‘Bedrijven als Gazprom en Shell nemen dus een onverantwoord risico: ze kunnen een milieuramp van ongekende proporties veroorzaken, die dit kwetsbare natuurgebied ernstig zal schaden.’
Daarnaast werken boringen bij de Noordpool de verdere opwarming van de aarde in de hand. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) moeten we minstens tweederde van de nu bekende fossiele voorraden in de grond laten zitten, om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Gisteren gaf het klimaatbureau van de VN aan dat sommige gevolgen van klimaatverandering al niet meer te stoppen zijn, zelfs als we nu alle zeilen bij zetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. ‘Het is dus evident dat naar nog meer olie boren op zo’n riskante plek het laatste is waar we aan moeten beginnen.’
Brief
Faiza Oulahsen werd afgelopen herfst gevangen genomen in Rusland, omdat ze samen met 27 andere actievoerders demonstreerde tegen Russische olieboringen bij de Noordpool. Na haar vrijlating maakte energiebedrijf Gazprom bekend dat de eerste Noordpoololie met boorplatform Prirazlomnaya was opgepompt. Toen het Russische bedrijf meedeelde dat het de olie naar de haven van Rotterdam wil transporteren, riep Oulahsen premier Rutte middels een brief op deze transporten niet toe te laten. Het kabinet gaf vervolgens aan niets te kunnen doen om de Nederlandse grens te sluiten. De PvdA besloot daarop een motie in te brengen die vandaag door een meerderheid van het parlement is aangenomen.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor