Mooiste Varkensmodderpoel 2012 ligt in Buren
• 26-07-2012
• leestijd 2 minuten
Vandaag overhandigt Wakker Dier de Modder-Trofee aan de biologische varkensboer met de mooiste modderpoel. Dit jaar ligt de mooiste modderpoel in Buren, op het erf van familie Van Leeuwen. Deze poel is groot, lekker diep en modderig; perfect om heerlijk af te koelen met dit hete weer. Varkens kunnen niet zweten en hebben al vanaf 20°C modder nodig om af te koelen. Zeker op hete dagen zoals deze. De familie Van Leeuwen is trots op de trofee. Dit is de achtste keer dat Wakker Dier de Moddertrofee uitreikt om zo de biologische varkenshouderij in het zonnetje te zetten. Helaas neemt 99% van alle 12 miljoen varkens nooit een duik in de modderpoel. De meeste varkens staan hun hele leven binnen in een stal van staal en beton en lijden vandaag aan hittestress.
Modderpoelen belangrijk voor welzijn varkens
Moedervarkens bij een biologische boer hebben geluk, zij mogen met dit mooie zomerweer lekker afkoelen in een modderpoel. Dit is erg belangrijk omdat varkens niet kunnen zweten. Zij hebben de koele modder nodig om hittestress te voorkomen. Hoewel de meeste mensen genieten van de warmte, is het voor een varken bij 20°C al snel te heet. En dat is vervelend, want de temperatuur loopt deze dagen gemakkelijk op tot 28°C. De varkens genieten daarom nu extra van hun modderige poel. Naast temperatuur regulatie is een modderpoel belangrijk voor sociaal gedrag, huid- en wondverzorging en simpelweg geluksgevoel van varkens, zo bleek uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in 2010.
Wageningen Universiteit concludeerde dat modderbaden erg belangrijk zijn voor het welzijn van varkens en extra aandacht verdienen. Maar toch is een modderpoel slechts één procent van de 12 miljoen varkens in Nederland gegund. Enkel aan biologisch gehouden moedervarkens. Het overgrote deel zit met dit warme weer binnen in de dichte stal te puffen. De temperaturen in de stal kunnen flink oplopen, en de varkens kunnen de hitte niet ontsnappen. Uit wanhoop proberen de van nature zindelijke varkens soms verkoeling te zoeken in hun eigen poep (WUR 2010).
Groei biologische sector
De laatste jaren groeit de biologische sector hard. De consument kiest steeds vaker voor vlees van biologische varkens en tientallen boeren staan te popelen om over te schakelen naar een biologische varkenshouderij. Het aantal biologische varkens stijgt elk jaar met 15% en zal dit zeker tot 2015 blijven doen, aldus Groeneweg, de biologische tak van Vion en de grootste verkoper van biologisch varkensvlees in Nederland. Hoe meer mensen kiezen voor biologisch varkensvlees, hoe meer modderpoelen er de komende jaren bij zullen komen in Nederland.
Bron: Wakker Dier