Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mooiste modderpoel van 2022 ligt in Heino

  •  
05-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
867 keer bekeken
  •  
varkensneus

© Pixabay

De verkiezing van de Mooist Modderpoel van 2022 is gewonnen door John Reimert uit Heino. "Dit voelt als een grote eer. Een modderpoel is fijn voor varkens. Je ziet ze genieten. Soms blijven voorbijgangers staan om te kijken."

Omdat het 2022 is, nomineerde Wakker Dier dit jaar twee biologische boeren die eerder al eens tweede werden in de Mooiste Modderpoel-verkiezing: John Reimert uit Heino en de Beukentuin uit Hoogeloon.

Varkens kunnen niet zweten

Anne Hilhorst van Wakker Dier: “In Nederland leven de meeste varkens binnen, op betonnen vloeren en dicht op elkaar. Wij vinden dat varkens lekker buiten door de modder moeten kunnen wroeten. Ze zijn er dol op. Bovendien is het tijdens warme dagen hun voornaamste manier om af te koelen. Varkens kunnen namelijk niet zweten.”  

John Reimert werd in 2016 nipt tweede. Op zijn boerderij in Heino heeft hij een mooie modderpoel aangelegd die genoeg ruimte biedt voor al zijn varkens, met grote boomstammen en palen waar de varkens tegenaan kunnen schuren. Daarmee raken ze jeuk en parasieten kwijt. Ook zijn er veel schaduwplekken.  

Hoogeloon

De grote modderpoel van de Beukentuin van de familie Baijens in Hoogeloon grenst direct aan de stallen. Varkens die zin in een bad hebben, plonzen vanuit de stal zo in het verkoelende water. En als de poel dreigt op te drogen zetten ze bij de Beukentuin gewoon de kraan open.  

De Modderpoel-verkiezing

Wakker Dier organiseert de Mooiste Modderpoel-verkiezing nu voor de achttiende keer. Dit jaar brachten bijna 5000 mensen hun stem uit. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. 

Bron: Wakker Dier

Meer over:

modder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.