Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mooiste foto's van bliksem (fotoserie)

  •  
31-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
bliksem_01.jpg

© Fotograaf: JohndeGrooth

In Nederland slaat maar liefst 100.000 keer jaar bliksem in! Al dat geweld levert niet alleen gevaar maar ook prachtige plaatjes op. Vooral omdat bliksem in allerlei verschillende vormen kan voorkomen.
Bliksem ontstaat als ijskristallen door sterke luchtstromingen tegen elkaar aan botsen. Hierdoor ontstaat statische elektrische lading en kan er een ontlading in de vorm van bliksem ontstaan.
Weerlicht
Soms ontstaat bliksem binnen in een wolk: de intrawolk bliksem. Omdat het in de wolk plaatsvindt, is de bliksem vaak niet direct zichtbaar. Wel zie je de wolk fel oplichten, het weerlicht.
bliksem4

© Fotograaf: valeora

Horizontale bliksem
Ook kan er bliksem ontstaan tussen twee wolken. De bliksem 'verlaat' de wolk, waardoor er een horizontale bliksemschicht te zien is. Deze bliksemschichten kunnen tientallen kilometers lang zijn!
bliksem2

© Fotograaf: JohndeGrooth

Inslag!
De meest fotogenieke soort is toch wel de bliksem die ontstaat tussen een wolk en de grond. Als de negatief geladen onderkant van de wolk over de positief geladen aarde glijdt, ontstaat er een elektrische ontlading. Een bekende soort is de gevorkte bliksem, die herkenbaar is door de vertakte bliksemschichten.
bliksem1

© Fotograaf: PaulWendels

Brede bliksem
Bandbliksem is ook een ontlading tussen wolken en grond. Het is een brede bliksemschicht zonder (veel) vertakkingen. Eigenlijk gaat het om meerdere ontladingen die via hetzelfde kanaal lopen.
bliksem5

© Fotograaf: JohndeGrooth

Bron: Praktijkboek fotografie weer, nacht en natuurverschijnselen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.