Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Monniksgier Carmen is dood

  •  
18-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
431 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_130161.jpg
Bijna een half jaar heeft de bijzondere monniksgier Carmen veel vogelaars naar de Oostvaardersplassen gelokt, maar op 15 augustus 's avonds viel het doek. De grote vogel heeft een aanvaring met een voorbijrijdende trein niet overleefd. Het dode dier werd gevonden door boswachter Leo Smits van Staatsbosbeheer.
De monniksgier is roofvogel met een spanwijdte van ruim drie meter, was sinds 1800 nog maar drie keer eerder in Nederland gezien, maar Carmen bijna zes maanden lang een vaste gast in de Oostvaardersplassen. Ze werd voor het eerst waargenomen op 20 maart.
Natuurfotograaf Martijn de Jonge heeft de afgelopen maanden veel foto's van de vogel gemaakt en zich in haar geschiedenis verdiept: "Carmen in de lucht maakt een vrij moeizame indruk en ze lijkt liever anderhalve kilometer te hupsen over de grond dan te vliegen. Vanaf Mallorca berichtte monniksgierenonderzoekster Evelyn Tewes van de BVCF (Monniksgieren beschermingsclub) dat ze twijfelt of Carmen nog zal vertrekken uit de Oostvaardersplassen gezien het ruime voedselaanbod van grote grazers ter plekke. Evelyn Tewes had vorig jaar Carmen enige tijd in de opvang op Mallorca nadat de vogel in Spanje was vergiftigd. Carmen werd begin februari in Zuid Frankrijk losgelaten om op 20 maart in de OVP op te duiken. Ze reizen wat af die roofvogels...."
Dutchbirding meldde de monniksgier voor het eerst: "De vogel werd op donderdag 17-02-2005 tot 12.15 uur gezien op een akker ten noorden van de Hogenkampseweg, ten westen van Beers tussen Het Broek en Het Bord en is toen hoog opgevlogen richting noord-oost. De vogel droeg aan haar linker poot een aluminium ring en aan haar rechterpoot een blauwe ring met witte inscriptie CX, tevens had de vogel aan haar linker vleugel 4 tot 5 gebleekte slagpennen. Het vrouwtje Carmen werd gevonden op 2-05-2003 in de Extremadura in Spanje met vergiftigings verschijnselen. Ze herstelde snel en op 15-07-2003 werd ze overgebracht naar een gierenopvang op Mallorca. Samen met 9 andere Monniksgieren werd ze getransporteerd naar Baronnies in Zuid-Frankrijk op 7-04-2004. Ze is daar gehouden om te wennen aan de omstandigheden op deze tweede herintroductie site in Frankrijk na Grandes Causses. En ze werd hier losgelaten op 2-02-2005 om op 16-03-2005 te worden ontdekt bij Beers".
De dode vogel, die er nog redelijk intact uitziet, wordt overgebracht naar het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden. Die wil hem bewaren voor wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers willen zoveel mogelijk gegevens van het dier verzamelen. De preparatie van het dier is voor publiek toegankelijk.
Bron: Vroege Vogels/Staatsbosbeheer/SOVON
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor