Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mollentelling recordaantal waarnemingen: 68.000 molshopen

  •    •  
16-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
858 keer bekeken
  •  
Een veld vol molshopen (Bron Erik Korsten)

© Erik Korsten

Afgelopen weekend kon heel Nederland op zoek naar de mol. Niet vanaf de bank maar lekker naar buiten de natuur in. Vijf jaar op rij organiseert de Zoogdiervereniging met tuintelling.nl, waarneming.nl en Vroege Vogels de Mollentelling. Het was een feestje vanwege het jubileum, maar ook de waarnemingen gingen door het dak. Ruim 4800 tellers gaven bijna 68.000 waarnemingen door!

“Natuurlijk willen we eerst alle mensen die tellingen hebben doorgegeven van harte bedanken voor hun deelname,” zegt een enthousiaste Anne Bus, projectmedewerker van de Zoogdiervereniging. “Doordat steeds meer mensen mollen tellen komen we meer te weten over de mol, waar die leeft, waar in Nederland ze voorkomen en besteden we ook aandacht aan hoe we duurzaam met het dier kunnen samenleven”.

Record

Dat het hier om een record gaat voor 2023 gaat blijkt uit een vergelijking met de cijfers van 2022. In 2022 waren er 2100 mensen die ruim 17500 waarnemingen van onder andere molshopen doorgaven. Mogelijke verklaringen voor de enorme stijging kunnen de gunstige weersomstandigheden zijn van afgelopen weekend. “In 2022 hadden we bijvoorbeeld te maken met een winderig weekend en het jaar daarvoor lag er veel sneeuw, waardoor molshopen lastig te vinden waren. Maar ook de bekendheid van de telling kan natuurlijk meespelen” aldus Bus.

Mollentelling22-23

Een overzicht van de waarnemingen ingevoerd op Waarneming.nl tijdens de Mollentellingen van 2022 (links) en 2023 (rechts)

© Zoogdierenvereniging

Provincie Limburg aan kop

In Limburg werden de meest waarnemingen doorgegeven en daarmee staan zij dit jaar aan kop met 120 tellingen! Gelderland gaat voor een tweede plek met 116 tellingen gevolgd door Zuid-Holland met 109. Provincie Flevoland wordt bij deze uitgedaagd om volgend jaar records te breken, want zij hadden de minste waarnemingen: 17. (bron: tuintelling.nl)

Mollen in de tuin

Hoe meer we leren over de mol, hoe beter we met de mol leren samenleven. De mol heeft een hele nuttige functie: de mol zorgt met het gangenstelsel voor een goede beluchting van de grond en voor een betere drainage. Daarnaast eten mollen slakken en larven van (schadelijke) insecten. Een andere reden om de mol met rust te laten is dat in veel gevallen een andere mol de lege plek inneemt. Als je geduldig wacht tot een mol klaar is met het graven van zijn gangenstelsel, is de kans groot dat het daarna rustiger wordt qua aantal molshopen.

mol_beuming

Mol

© Fotograaf beuming

Ondanks dat de mollen(sporen)telling afgelopen is, kun je het hele jaar door waarnemingen van mollen(sporen) blijven doorgeven via telmee.nl, waarneming.nl of tuintelling.nl. Hartelijk dank aan iedereen die afgelopen week meegedaan heeft!

Wil je meer weten over de mol of volgend jaar meedoen met de Mollentelling? Kijk dan op de website van de Zoogdiervereniging en houdt de socials goed in de gaten.

Bron: Zoogdiervereniging

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.