Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mollenles bij Expeditie10

  •    •  
18-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
632 keer bekeken
  •  
6w4qeagojlz0-mol-plaat

Duizenden mensen hebben afgelopen weekend meegedaan aan de zesde Nationale Mollentelling. In heel Nederland zijn tienduizenden molshopen in kaart gebracht. Maar hoe ziet het leven eruit van dit bijna blinde harige mysterieuze zoogdier? Je leert het bij Expeditie10. De Vroege Vogels campagne om zoveel mogelijk leerlingen in het basisonderwijs kennis laten maken met dieren en planten die bij dicht in de buurt leven. Een van de 10 soorten is de mol. Elze Polman van de Zoogdiervereniging is met ons naar basisschool de Hortus in Boskoop gegaan om daar een speciale mollenles te geven.

Nationale mollentelling

De telling is op zaterdag 17 en zondag 18 februari. Voor het zesde jaar op een rij is het dit weekend mollentellen geblazen. Of eigenlijk molshopen, want maar weinig mensen hebben ooit een levende mol gezien. Het harige zoogdier met zijn pootjes als roeispanen, zit het grootste deel van zijn tijd diep verscholen in de bodem, in de meterslange gangenstelsels die hij heeft gegraven.

Elze Polman voor de klas

Elze Polman voor de klas

© Henny Radstaak

Het bijna blinde diertje geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de bodem. De Zoogdiervereniging wil met de data meer inzicht krijgen in het graafgedrag en leefgebied van de mol. Want het is veruit het minst onderzochte zoogdier van ons land. En ook niet erg geliefd. Veel mensen zijn hem liever kwijt dan rijk. Zo sterven jaarlijks een boel mollen in een klem. Kijk dan hier voor meer informatie.

molshopen_61eafe93eed65_medium

Molshopen

© Rob Kortekaas

Diep in de bodem

Bij lange periodes van droogte, die we afgelopen jaren steeds vaker zien, moet de mol steeds dieper de bodem in om wormen te vinden. De mol gaat zelfs tot meer dan twee meter diep naar beneden. Zijn er dan nog steeds geen wormen, dan gaat de mol snel dood, want hij kan nog geen twaalf uur zonder eten. Maar niet alleen een tekort aan water is dreigend. Ook een overschot, zoals tijdens extreme regenval en overstromingen is funest. Een mol kan prima zwemmen, maar als hij wordt overvallen door water in de gangen verdrinkt hij hulpeloos.

a78061d4148b792190a4acb319b62db0

Mol

© Beuming

Expeditie10: van mol tot zomereik

De liefde voor natuur kan niet vroeg genoeg beginnen. En daarom is Vroege Vogels vorig jaar begonnen met het initiatief Expeditie10: om zoveel mogelijk leerlingen in het basisonderwijs kennis te laten maken met tien dieren, planten en schimmels in hun eigen omgeving. Zoals de kauw, de (zomer)eik, de akkerhommel en natuurlijk de mol. Want hoe meer je weet van natuur, hoe groter de kans dat je er om geeft en het wilt beschermen. Kijk hier voor meer informatie over expeditie10.

expeditie10_logo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.