Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Molenaar ‘Weer of geen Weer’ overleden

  •  
01-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1022 keer bekeken
  •  
Arkduif

Arkduif

© P.H. Louw, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Hij was een fenomeen op de Nederlandse radio: ‘de molenaar in het midden des lands’. De Bodegravense molenaar Jan van Vliet – want zo heette hij - overleed vorige week op 91-jarige leeftijd. In het radioprogramma Weer of geen Weer van Bert Garthoff – voorloper van Vroege Vogels - werd wekelijks gebruik gemaakt van Van Vliets weersvoorspellingen. 

In de rubriek Gerrit ‘de Weerman’ van Gerrit Eerenberg werd de weersverwachting van die dag besproken. Naast de weersvoorspellingen van ‘de molenaar in het midden des lands’ kwamen ook die van ‘de schipper uit Sas van Gent’ en ‘de taxichauffeur uit Rotterdam’ aan de orde.  

Pa-molenaar

Molenaar Jan van Vliet

© Familie van Vliet

Het VARA-natuurprogramma ‘Weer of geen weer’ was ruim twintig jaar lang te horen op de Nederlandse radio, van 1955 tot april 1978. In totaal zijn er 1123 uitzendingen gemaakt waarbij Garthoff terzijde werd gestaan door Gerrit Eerenberg als 'Gerrit de weerman', muzieksamensteller Leo de Beer en bioloog Foppe Inne Brouwer (Fop. I. Brouwer) met zijn rubriek 'Wat leeft en groeit en altijd weer boeit'. Vroege Vogels nam in 1978 het stokje over. 

Luister ook naar deze parodie op het programma gemaakt door oa. Gerard Cox en Aad van de Heuvel:

Foto: P.H. Louw, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.