Mollen hebben vijf lange vingers, die vrij dicht tegen elkaar zitten. Daarnaast heeft het gravende diertje ook nog een duimpje dat er maar een beetje bij hangt. Een vinger te veel dus?
Testosteron
Ja en nee, want de zesde vinger is eigenlijk helemaal geen vinger. Het is een botknobbeltje dat boven de echte duim zit. Het wordt veroorzaakt door een teveel aan testosteron tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. De extra duim heeft geen gewrichten en kan dus niet bewegen of plooien.
Handige afwijking
Een vinger teveel komt wel vaker voor bij dieren en mensen, maar dan is het meestal een afwijking. Dat de mol standaard een extra duim heeft, komt waarschijnlijk omdat deze een functie heeft gekregen. Het botknobbeltje zorgt namelijk voor extra handoppervlak en dat is handig bij het graven. Ook laat de mol zijn poot er wel eens op rusten, terwijl hij met zijn vijf echte vingers blijft graven.
Panda
Overigens is de mol niet het enige dier met een ‘nepduim’. De reuzenpanda heeft hem ook. Die gebruikt hem om de bamboe die hij eet beter vast te kunnen pakken.
Video
Deze mol waagt zich boven de grond en lijkt wel op zijn zesde vingers te lopen.