Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mogelijk schadelijke bouwstof in water Katwijk

  •  
05-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
katwijk-1685016_1280

Katwijk

© Pixabay

De gemeente Katwijk maakt zich zorgen om de aanwezigheid van mogelijk schadelijke stoffen in het water rond de vernieuwde Tjalmaweg, die in mei werd heropend. In het drainagewater dat in een kelder onder de weg wordt opgevangen, zijn stoffen aangetroffen die volgens Katwijk "te relateren zijn" aan de omstreden bouwstof Beaumix. Uit voorzorg blijft al het drainagewater voorlopig in de kelder en wordt het niet meer afgevoerd richting het oppervlaktewater.

Bouwstof Beaumix

Beaumix is een zogeheten circulaire stof, bestaande uit de as die overblijft na de verwerking van restafval in afvalenergiecentrales. Uit dat restafval worden voor verbranding zoveel mogelijk metalen, plastic en recyclebare materialen gehaald. Het is bekend dat hiervan in de bouwstof die overblijft nog kleine hoeveelheden kunnen zitten.

Voor de werkzaamheden aan de provinciale weg N206 tussen Leiden en Katwijk - onderdeel van de Rijnlandroute - is 156.000 ton Beaumix gebruikt, onder meer om bij Valkenburg voor voldoende gewicht onder het verdiepte en verbrede deel van de weg te zorgen. Al tijdens de bouw ontstonden zorgen. Omwonenden troffen onder meer batterijen en plastic aan in het gebruikte materiaal.

Monitoring door gemeente 

De gemeente Katwijk besloot vanwege "zorgen over de samenstelling van deze bouwstof" de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater rond de Tjalmaweg gedurende tien jaar te monitoren. Deze week maakten de gemeente en de provincie Zuid-Holland de eerste resultaten bekend.

Maatregelen

"Uit de eerste metingen blijkt dat wordt voldaan aan de kwaliteitsnormen voor het oppervlakte- en grondwater", aldus de provincie. Dat in het water dat via het drainagesysteem wordt opgevangen echter stoffen zijn aangetroffen die afkomstig lijken uit Beaumix, baart Katwijk zorgen. De gemeente wil "de risico's voor de volksgezondheid en het milieu" uitsluiten en heeft daarom het hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie gevraagd om maatregelen te nemen.

Het lozen van drainagewater is direct stopgezet. Zuid-Holland zegt nu te kijken welke maatregelen nodig zijn om "in de toekomst het drainagewater verantwoord af te voeren op het oppervlaktewater, dan wel op welke andere wijze dit kan worden afgevoerd".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.