Mogelijk gas uit buitenland
• 23-06-2015
• leestijd 2 minuten
© Fotograaf: The Scott (Flickr Creative Commons)
Het kabinet overweegt meer gas uit het buitenland te gaan importeren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag bekendgemaakt in een toelichting op het kabinetsbesluit om de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dicht te draaien. Dat moet het risico op aardbevingen verder beperken.
Afhankelijk
Kamp laat de komende maanden onderzoeken "...of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd". Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van buitenlands gas.
Gaskraan verder dicht
Maandag lekte al uit dat Kamp de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder laat dichtdraaien. De gaswinning over het hele jaar wordt beperkt tot 30 miljard kuub. Dat is 9,4 miljard kuub minder dan aanvankelijk was vastgesteld. Het dichtdraaien van de gaskraan betekent een tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting, aldus Kamp.
Reserve
De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet. De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' te kunnen voldoen.
Reactie Milieudefensie
Milieudefensie is nog niet tevreden: "Het is een gemiste kans dat minister Kamp (Economische Zaken) het verder terugbrengen van de gaswinning niet aangrijpt om werk te maken van gasbesparing. Het gewoon doorgaan met het leegpompen van Groningen en het importeren van Russisch gas zijn beide funest voor het klimaat. Onvoorstelbaar dat dit de enige alternatieven zijn, die Kamp kan bedenken. Terwijl de kansen om gas te besparen in Nederland voor het oprapen liggen: huizen isoleren, verduurzaming van de industrie en de kassen, overschakelen naar verwarming op zonne-energie. Want de toekomst van Nederland is fossielvrij."
Bron: ANP