Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mogelijk contact met spin doet mensen walgen

  •  
21-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
spin_04.jpg
Veel Nederlanders zijn bang voor spinnen. Niet omdat die zo gevaarlijk zijn, maar omdat ze er smerig uitzien en er kans bestaat op fysiek contact met deze "walgelijke" diertjes.Contact met vieze dingen, daar walgen deze mensen van, stelt Mark van Overveld. Hondenpoep en rotte vis noemt hij als aansprekende voorbeelden. Hij onderzocht de rol van walging bij verschillende fobische angsten zoals spin- en bloedfobie. Van Overveld promoveert vrijdag aan de Universiteit Maastricht.Wie snel walgt van allerlei dingen, blijkt een grotere kans te hebben om spin- of bloedangst te ontwikkelen. Van Overveld onderzocht ook de lichamelijke reacties die met walging gepaard gaan. Die reactie beschermt de walgende mens tegen het binnendringen van ziektekiemen en dus ook tegen ziektes.Volgens de psycholoog komt overdreven vermijdingsgedrag van sommigen voort uit angst voor besmetting. Als iemand flauwvalt bij het zien van bloed is dat geen fysiologische walgrespons, meent Van Overveld. Dat is wel een in de literatuur heersende opvatting. Bij spinnen is flauwvallen een zeldzaamheid, zegt de onderzoeker.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.